+ Meer informatie

Fietsers halen ton op voor Greenpeace

In het kader van ,,Dag walvis

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Ongeveer duizend fietsers hebben zaterdag 120.000 gulden bijeen gefietst voor de milieu-organisatie Greenpeace. De fietsers reden vanuit het gehele land in het kader van de manifestatie „Dag walvis" naar Rotterdam.

Zij werden door zelf uitgekozen sponsors daarvoor per gefietste kilometer betaald. In Rotterdaih werd de manifestatie gehouden, die vooruit liep op de jaarvergadering van de Internationale walvisvaartcommissie (IWC) in juli in Brighton.

Het bijeengebrachte bedrag is in eerste instantie bestemd ter financiering van de nieuwe boot van Greenpeace in ons land, de „Syrius", de opvolger van de „Rainbow Warrior". Het schip zal begin juli naar de Atlantische Oceaan varen om daar te protesteren tegen het lozen van radioactief afval door Engeland, aldus ., Pieter Lagendijk van Greenpeace.

De fietsers kwamen zaterdag van heinde en verre. Een groep .van vijftig mensen uit Groningen fietste drie dagen en bracht daarmee 12.000 gulden in. Eén fietser had 122 sponsors. Een zelfde manifestatie van Greenpeace leverde het vorig jaar 12.000 gulden op. Toen fietsten honderd mensen vanuit het gehele land naar Amsterdam.

Monopolie

In de walvisjacht neemt Japan een monopoliepositie in. De Japanners gebruikten het afgelopen seizoen ruim 50 procent van het quotum (15.000 walvissen). De andere grote walvisjager, de Sovjet-Unie, heeft begin dit jaar aangekondigd niet iheer in de Stille Oceaan op walvissen te zullen jagen. Op de conferentie in Brighton zal een aantal landen voorstellen doen om de walvisjacht verder te beperken.

De Verenigde Staten komen met een verstrekkend voorstel tot een algeheel vangstverbod, aldus Lagendijk. Het risico bestaat echter dat Japan dan wel uit de organisatie stapt of een dergelijk voorstel, indien het wordt aangenomen, naast zich neerlegt, zo meent Lagendijk.

Ook zal in Brighton voorgesteld worden drie walvissoorten tot beschermde diersoort te verklaren, namelijk de vinvis, de Noordse vinvis en de potvis. Dit laatste voorstel zal door Nederland worden ingediend, zo liet delegatieleider mr. F. von der Assen zaterdag in Rotterdam weten. Indien die voorstellen het halen, zullen acht van de tjen commerciële walvissoorten beschermd zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.