+ Meer informatie

Bom onder Ameides centrumplan

2 minuten leestijd

ZEDERIK - "We zaten in een patstelling. Het lijkt nu een wurggreep te worden." Zo typeert SGP-woordvoerder A. Donker de situatie rond het Centrumplan Ameide.

De coalitiepartijen vinden de plannen voor het Nieuwe Hart van Ameide te massaal en hebben wethouder H. van Dieren opdracht gegeven te onderzoeken of dorpshuis Het Spant niet naar een andere locatie wil vertrekken. Van Dieren ziet weinig heil in die opdracht, terwijl het Spant-bestuur bitter weinig voelt voor verhuizing van de plek waar het dorpshuis al tientallen jaren bivakkeert. Eind deze maand buigt de raad zich over de kwestie.

Om de vitaliteit van Ameide te waarborgen zijn gemeente, winkeliers en dorpshuisbestuur al geruime tijd bezig het Centrumplan te realiseren. Vorig jaar februari sprak de raad zich positief uit over het Nieuwe Hart van Ameide. Het afgelopen jaar zijn varianten bekeken. B en W willen een gloednieuw dorpshuis, een bibliotheek en een sportzaal realiseren. Daarnaast maken een supermarkt, vijf winkels en een bank deel uit van het project. Boven dit complex staan circa veertien appartementen gepland. Het complete project beslaat 7050 vierkante meter met een bebouwde oppervlakte van ongeveer 5000 meter. De totale kosten worden begroot op ongeveer 10 miljoen euro. De gemeente betaalt hiervan 3,3 miljoen.

Vorige maand ging de commissie niet akkoord met het beslisdocument. Vijf van de zes fracties vonden het project te volumineus voor de Ameidese schaal en stelden voor dorpshuis en woningen/winkels te splitsen. Inmiddels heeft het college twee alternatieve locaties voor Het Spant onderzocht. Beide opties pakken fors duurder uit en bieden vooralsnog geen oplossing. Aanleiding voor VKG en ChristenUnie om -met de PvdA, die vanaf het begin voor is- schoorvoeten akkoord te gaan. "De slechtste oplossing zou zijn dat er niets gebeurt. We moeten de realiteit aanvaarden", aldus ChristenUnie-woordvoerder C. Matsinger, die strenge randvoorwaarden wil formuleren om de massaliteit te doorbreken. CDA, SGP en VVD blijven tegen de huidige plannen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.