+ Meer informatie

Zweedse vissers beboet in Lerwick

Engeland houdt vol

1 minuut leestijd

LERWICK De Zweedse visser Arne Zakrison, kapitein van de 40 meter lange Halland, uit Gotenborg, is hier zaterdag beboet met 10.000 pond wegens het vissen binen de nieuwe Britse 200-mijls-zone.

De netten van de Halland, geschatte waarde 10.000 pond, en de vangst, die een waarde vertegenwoordigde van 5.600 pond, zijn in beslaggenomen. De Halland werd zaterdagmorgen op 33 mijl van het eiland Orkney betrapt door het Britse marineschip Jersey en naar Lerwick gebracht.

Namens de schipper werd meegedeeld dat Zakrison had gedacht in het genoemde gebied slechts te mogen vissen voor industriële doeleinden. Men had getracht hem te waarschuwen dat die instructies fout waren, maar de radio van Hallan was uitgevallen zodat Zakrison van niets wist.

Sheriff Alistair MacDonald beschouwde dit als een verzachtende omstandigheid en daarom kwam de visser er van af in dit geval met een boete van ,,slechts" 10.000 pond.

Maar, waarschuwde hij, „De Zweedse regering moet de absolute noodzakelijkheid onderkennen haar vissers nauwkeurig in te lichten. Voprtaan zal geen clementie gelden en moet idereen de Britse wet gehoorzamen. Het zal niet meer veilig voor hen zijn zich te houden aan instructies die anders luiden dan die van de Britse visserijautoriteiten".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.