+ Meer informatie

VerKefdheid en liefde

3 minuten leestijd

Om te weten wat de grond van verkering is moeten we eerst even kijken hoe verkering zich manifesteert. Verkering is een relatie tussen twee totaal verschillende mensen. Er is natuurlijk wel sprake van een bepaalde aantrekkingskracht die men op elkaar heeft. Er is als het goed is echter altijd een gemeenschappelijk ding en dat is een hoeveelheid liefde.

Waar de liefde wordt gemist, mist de relatie de nodige kracht om door problemen heen te komen. Ik geloof niet dat het in dit verband zinvol is om het te hebben over niet beantwoorde liefde.

Wel is het zinvol om onderscheid te maken tussen liefde en verliefheid. We kunnen ze natuurlijk niet scheiden; verliefdheid moét nog bewijzen dat het echt is. Waar echt sprake is van liefde zouden we kunnen spreken van een vaste verkering. Van een vaste verkering is liefde het wezenskenmerk.

Verkering kan alleen ontstaan als er sprake is van echte liefde. Liefde is dus ook de basis van de verkering. Het is ook de enige basis! Het-zijnvan-de-zelfde-kerk en dergelijke zaken hebben niets met de grond van de verkering te maken. Dit betekent niet dat je met een heiden kan trouwen.

Liefde moet namelijk gevoed worden, anders is het gfeen lang leven beschoren. Bij elk mens is dat voedsel weer iets anders. Voedsel voor de liefde moet gevonden worden in een voor de beide partijen aanvaardbare mens- en wereldbeschouwing. Liefde kan nooit diepte krijgen als er geen gemeenschappelijke leefwereld is. Voor een kerkelijk gelovige is de gemeenschappelijke denkwereld gegrond op de bijbel, dit houdt in de praktijk in dat een christen niet met een atheïst kan leven. Hij kan zo'n mens natuurlijk wel als vriend hebben maar deze vriendschap kan nooit diepte krijgen, ten minste niet de diepte die nodig is voor een verkeringsrelatie. Voor een christen is het diepste contact slechts een geloofscontact, waaruit blijkt dat het het mooiste is als men allebei intens bezig mag zijn met diepere levensvragen. Dit is dan echter niet de grond van de relatie maar een gunstig extra. (Hoewel we het belang hiervan moeilijk kunnen overschatten.)

Voor een niet gelovige is het dan ook even moeilijk.

Tot slot willen we nog iets opmerken over de speciale waarde van het christelijk geloof voor dit onderwerp. In Gods wet wordt echtscheiding verboden, dit heeft ook consequenties voor onze verkering. We moeten namelijk niet lichtvaardig een nauwe relatie aangaan of verbreken. We moeten verkering altijd serieus blijven benaderen omdat er voor de andere partij grote problemen kunnen ontstaan als de relatie verbroken wordt.

We mogen met deze dingen niet experimenteren. Het is natuurlijk wel zo dat als een verkering geen goede grond heeft dat het beëindigd kan en mag worden. Jan Ouwehand 18 jaar Katwijk

Vergis je niet. Iemand die ,,er net zo over denkt als jij" bestaat niet. Bovendien zou dat saai worden, want als je toch over alles al bij voorbaat hetzelfde denkt, valt er niets meer te praten.

Altijd is het nodig, en de Heere zegent dat rijkelijk, dat twee mensen elkaar echt zeggen wat ze denken, zeker over hun geloof, en dat ze samen de Bijbel bestuderen en met elkaar erover spreken, en met elkaar tot God naderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.