+ Meer informatie

Minder lastenverhoging voor goedkope woningen

Aan te vragen bij: Inde Rechte Straat Van Amelsvoort geeft Kamer haar zin

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Eigenaren van huizen met een verlsoopwaarde van minder dan een ton zullen enigszins, worden ontzien bij de komende verhoging van het huurwaardeforfait. Staatssecretaris Van Amelsvoort van financiën gaf gisteravond tegen zijn zin toe aan de wens van CDA en PvdA om voor deze mensen de verhoging van het forfait iets te verminderen.

SDCHTINQ

Het kabinet wil dat het huurwaardeforfait (het bedrag dat een huiseigenaar bij zijn belastbaar inkomen moet optellen) in stapjes wordt verhoogd van het huidige niveau van 1,8 procent tot 3,3 proeent in 1994. De eerste stap wordt al per 1 juli gemaakt. Dan gaat het forfait omhoog naar 2,1 procent. Voor de mensen met goedkope huizen zal de verhoging niet verder gaan dan tot 2,8 procent.

Het uiteindelijke verschil komt neer op enkele tientjes per jaar. Voorwaarde is wel dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel nog voor 1 juli aanvaardt. Anderhalf jaar geleden was de Eerste Kamer daar niet toe bereid, terwijl de voorgestelde verhoging toen kleiner was: niet tot 3,3 maar tot 2,3 procent.

Of het huurwaardeforfait in 1994 inderdaad 3,3 procent zal bedragen is nog onzeker. De Tweede Kamer wil dat in de loop van 1992 bekeken wordt of de stijging nog wel redelijk is. De beoordeling moet plaatsvinden op basis van cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek over het budget dat huiseigenaren hebben. Van Amelsvoort verwacht overigens niet dat hij die cijfers al voor begin 1993 naar de Kamer kan sturen. Mocht blijken dat de voorgenomen stijging voor 1993 niet redelijk is, dan moet dat in 1994 met terugwerkende kracht worden hersteld.

Bezwaren

Van Amelsvoort bleef tot gisteravond bezwaar maken tegen een geringere verhoging voor de goedkopere woningen. Dat heeft voor een deel te maken met de wijze waarop CDA en PvdA het geld dat er mee gemoeid is -zo'n 100 miljoen gulden- bij elkaar willen halen. Zij willen het systeem waarmee het bedrag aan huurwaardeforfait wordt bepaald, verfijnen. Van Amelsvoort vreest dat dat zal leiden tot een stroom van juridische procedures. De burger zal, zo verwacht hij, het niet eens zijn met de vaststelling van de waarde van zijn huis.

Uiteindelijk zei Van Amelsvoort dat hij de aanvaarding van het voorstel van CDA en PvdA maar aan de Kamer overliet. Bij de stemming nam de Kamer het voorstel aan. Een wijzigingsvoorstel van Groen Links om de financiële dekking te zoeken in een verlaging van de hypotheekrenteaftrek haalde het niet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.