+ Meer informatie

Thuistips, tuin

4 minuten leestijd

De geurige vlinderstruik is een fantastische bloeier
Dit keer aandacht voor de vlinderstruik, die in het Latijn -de internationale plantentaai- Buddleja davidii heet. (De officiële schrijfwijze was nog maar enkele jaren geleden Buddleia, met een i. Plantenamen kunnen veranderen, bijvoorbeeld als men ontdekt dat planten waarvan men dacht dat ze familie waren, dat niet zijn. Het omgekeerde komt ook voor). De vlinderstruik is een fantastische bloeier, waarvan de bloemen niet alleen geuren, maar ook nog allerlei vlinders aantrekken. Hoogte 200-300 cm. Voor een rijke bloei en een uitbundig vlinderbezoek is zon nodig. De Buddleja is te koop in verschillende kleuren, waarvan rood, paars, blauw en wit de meest voorkomende zijn. Een nadeel van de witte bloemen is het snelle bruin worden, vooral bij vochtig weer. Veel zeldzamer is een oranjegele soort, de Buddleja weyeriana Sungold. Eind maart wordt de heester ingenomen. Wanneer u de takken snoeit tot op 25 cm boven de grond, ontstaat er een sterke groei en een rijke bloei. Wanneer u de takken minder ver terugknipt ontstaat minder groei, maar een wat vroegere bloei. Misschien is een combinatie het meest aantrekkelijk. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen. Er ontwikkelen zich dan zijtakjes die (kleinere) bloemen geven. De uitgebloeide bloemen worden op de composthoop gebracht

Kantjes bijhouden
Het bijhouden van de kantjes van het gazon, langs perken en paden, rond bomen en tegen muren, vraagt nogal wat aandacht en vooral tijd. Een keurig geschoren gazon met lang gras langs de kanten is eigenlijk geen gezicht Wanneer het gaat om een behoorlijke lengte aan kantjes, zou een zogenoemde bosmaaier misschien handig zijn. Een klein motortje dat een spoel met kunststofdraad in beweging brengt De draad slaat het gras of onkruid als het ware af. Deze hobbymachines (rond de ƒ 100,-) hebben meestal een elektromotor Het snoer is maar kort, dus moet u tegelijkertijd een verlengsnoer aanschaffen. Overigens zijn er ook accumachines, maar daarmee bent u duurder uit Denk in dat geval ook aan een extra batterij of een snellader

Wordt het een schutting of een heg?
Nogal wat mensen moeten niets van een schutting hebben. Natuurlijk is iedereen wat dat betreft vrij om te kiezen, maar een schutting heeft heel wat voordelen boven een heg:
- Knippen en snoeien is niet nodig.
- Een schutting is smal, een haag vraagt al snel 75-100 cm, een schutting 15 cm. Vooral bij kleine tuinen kan dat aantrekkelijk zijn.
- Een schutting weert ook in de winter ongewenste blikken.
- Een heg onttrekt veel vocht en voeding aan deomgeving. Een schutting doet dat niet Wanneer een schutting aan één stuk u te massaal wordt, heeft u misschien wat aan de volgende tips. Wissel hier en daar een stuk schutting af met een stukje haag of een enkele conifeer Naast gesloten schuttingen zijn er ook open schuttingen (ze worden trellis genoemd) te koop of te maken. Laat de open schutting begroeien. "Hak" de schutting in stukken en laat ze verspringen. Varieer ook eens met hoog (waar nodig, bijvoorbeeld bij het terras) en laag (waar het kan).

Vogelbadje en kinderen
Zeker op warme dagen maken vogels graag gebruik van ondiepe plekjes in de vijver of een vogelbadje. Vroeger zette men gewoon een platte schaal met water neer, nu zijn er bijzonder mooie vogelbadjes te koop. Meestal gemaakt van natuursteen, beton of op beton/ steen lijkende kunststot Op de rand een of twee vogeltjes. Leuk om te zien, maar redelijk duur Misschien aardig als verjaardagscadeau. Houd er rekening mee dat zo'n badje een grote aantrekkingskracht op kinderen heeft Misschien is daarom een exemplaar van kunststof nog niet zo gek in verband met de breekbaarheid!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.