+ Meer informatie

Britse duikers boven water gehaald

1 minuut leestijd

LONDEN — De redding van de twee Britten, die 76 uur in een kleine onderzeeër op 400 meter diepte hebben vastgezeten op de bodem van de Atlantische oceaan, is vooral te danken aan een onbemande Amerikaanse reddingsduikboot.

Hiermee slaagde men er zaterdagochtend, na veel tegenslagen, in om een kabel vast te maken aan hun 14 ton wegende onderzeeboot. Aan die kabel werd hun boot bij zeer slecht weer, behoedzaam en centimeter voor centimeter omhoog gehesen.

Deze delicate en zeer riskante operatie duurde van even over halftien 's ochtends tot 's middags kwart over één. Op dat moment stapte de eerste van het tweetal duikers over in een hevig dobberende rubberboot.

Heel bedaard, alsof ze een dagje uit vissen waren geweest, stapten Chapkan en Mallison zaterdagavond uit het vliegtuig dat hen van Cork naar Engeland had gebracht waar ze werden herenigd met hun dolgelukkige echtgenoten en kinderen.

„We hebben de hoop nooit opgegeven", vertelden ze. Zelfs hadden ze nog zuurstofmaskers aan boord van hun onderzeese gevangenis waardoor ze nog voor enkele uren lucht hadden kunnen hebben als de eigenlijke zuurstofvoorraad in de onderzeeër zaterdagmiddag uitgeput was geraakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.