+ Meer informatie

Hodza kritiseert acties in Kosovo

Scherpe toespraak in Pristina een lid van het collectieve leidermaandag gewaarschuwd voor uit zijn de Balkan te veranderen

2 minuten leestijd

JELGRADO — Fadilj Hodza, chap van Joegoslavië, heeft ,agressieve krachten" die erop n een nieuw kruitvat.

Hodza, zelf van Albanese oorsprong, eroordeclde tevens het streven van het aburige Albanië naar hereniging met e Albanezen in Joegoslavië. De 71-jaige Hodza vertegenwoordigt het autoome gebied Kosovo in het uit acht man estaande staatspresidium dat de Joeoslavische leiding behartigt na de ood van president Tito. Hij sprak tot en bijeenkomst van wetenschapsmenïn in Pristina, de provinciale hoofdcad van Kosovo, dat in het zuidoosten an Joegoslavië grenst aan Albanië. Volgens Hodza waren de bloedige'delonstraties in Kpsovo, die in maart en egin april tegen het centrale gezag in elgrado waren gericht, georganiseerd Dor Albanese voorstanders van herliging die gesteund werden door nkse en rechtse extremisten. Het doel jn deze extremisten is het communissche maar niet-gebonden Joegoslavië ondermijnen. Functionarissen in Ko)vo lieten al eerder weten dat negen lensen omkwamen en meer dan 200 erden gewond bij de demonstraties in een paar weken terug. Bijna 30 lensen, di ervan worden verdacht lei;rs van de opstandige beweging te jn, zitten in de gevangenis.

Gevaarlijk kruitvat
Verwijzend naar het feit dat het offiêle Albanese blad Zeri I PopuUit in Tiina de kant koos van de „irredentisn" (voorstanders van hereniging), zei idilj Hodza dat „het nationalisme mr een Groot-Albanië, als het aan :acht zou winnen, ook gevoelens voor •n Groot-Serviê, Bulgarije, Griekennd en alle andere nationalismen zou inwakberen in hun angstwekkende >rmen. Daarna zouden ze gemakkelijk de beste hefboom worden voor die agressieve krachten in de wereld die streven naar het transformeren van de Balkan in een kruitvat, een gevaarlijk broeinest van oorlog, niet alleen op het Balkan-schiereiland".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.