+ Meer informatie

'Griepje' redt positie Bessmertnich niet

Minister zat bepaald niet stil tijdens coup

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) Aleksandr Bessmertnich, de Sowjetminister van buitenlandse zaken, is politiek ten onder gegaan aan het „griepje" dat hem begin deze week tijdens de couppoging trof. Gisteren liet de minister aan zijn Amerikaanse collega James Baker weten dat hij aftrad.

Washington liet donderdag al weten dat Bessmertnich wellicht zou moeten opstappen wegens zijn passieve houding tijdens de coup deze week. Pas op woensdag dook de minister op om in een persconferentie verslag te doen van zijn „verdwijning". Maandag, de dag van de putsch, was Bessmertnich onbereikbaar. Dinsdag keerde hij naar zijn zeggen terug naar Moskou, maar kreeg hij last van „een zeer, zeer hoge koorts". De ziekte bleek echter te zijn geweken met het mislukken van de coup woensdag.

Andere tekenen wijzen erop dat Bessmertnich die dagen niet zo stil heeft gezeten als hij wil doen geloven. Het Iraakse ministerie van buitenlandse zaken zei dinsdag van de Sowjetambassadeur in Bagdad een brief van het Comité te hebben gekregen, waarin een nieuwe politiek jegens Irak werd toegezegd. Ook de PLO in Bagdad kreeg zo'n brief.

Bessmertnich volgde in januari Gorbatsjovs naaste vriend en medewerker Eduard Sjewardnadze op als minister van buitenlandse zaken. Met de keuze van deze 57-jarige beroepsdiplomaat leek het „nieuwe denken" van Sjewardnadze te worden voortgezet. „Een bescheiden, uiterst professioneel mens met een brede blik en een hoge cultuur", zo prees Gorbatsjov hem aan voor het Sowjetparlement, dat met zijn benoeming instemde.

Het onderhouden van goede betrekkingen met Washington was hem wel toevertrouwd. Bessmertnich, op het moment van zijn benoeming ambassadeur in Washington, had jarenlang in de Verenigde Staten gediend, waardoor hij vloeiend Engels spreekt en contacten in de Amerikaanse hoofdstad heeft. Toch kwamen de verhoudingen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.