+ Meer informatie

Gandhi weer terug in machtscentrum

Parlement zegt vertrouwen in Singh op

2 minuten leestijd

NEW DELHI — De Indiase premier Visliwanath Pratap Singh heeft de vroegere premier Rajiv Gandhi, wiens Congrespartij bij de vorige verkiezingen een zware nederlaag leed, vandaag na de val van de regering van premier Singh verzocht „de mogelijkheden te onderzoeken" voor de vorming van een nieuwe regering.

Het verzoek van de president aan Gandhi na de vernietigende nederlaag gisteren van Singh bij een stemming in het Indiase Lagerhuis betekent dat de Congrespartij weer volledig terug is in het centrum van de macht in India.

Singh trad gisteren','af nadat het parlement een motie van wantrouwen tegen hem aannam met 346 tegen 142 stemmen bij acht onthoudingen. Het verlies voor Singh was groter dan de grootste pessimisten hadden verwacht. Als versteend hoorde hij de uitslag van de stemming aan. Volgens waarnemers stemden alleen de linkse afgevaardigden en een deel van de gespleten Janata Dal-regeringspartij voor de premier.

Het aftreden van Singh, die slechts elf maanden aan de macht is geweest, maakt zijn tegenstander, oppositieleider Rajiv Ghandi, tot overwinnaar. Hij werd bij het verlaten van het parlementsgebouw door een reusachtige menigte opgewacht en toegejuicht.

Tijdens de hectische debatten in het Lagerhuis probeerde Singh tot het laatste moment het tij te keren. Maar nadat de hindupartij BJP al op 23 oktober had verklaard de minderheidsregering van Singh niet langer te RAJIV GANDHI steunen vanwege diens verzet tegen de campagne van militante hindus voor de bouw van een tempel op de plaats waar nu een moskee staat, werd algemeen rekening gehouden met het aftreden van de premier.

Volledig onduidelijk is nog op dit moment wie in staat is om een nieuwe regering te vormen. De meest waarschijnlijke opvolger voor Singh is de socialist Chandra Shekhar, die profiteert van de vrees voor nieuwe verkiezingen in een sfeer van gewelddadigheden en onder de parlementariërs van de Janata Dal-partij veel steun heeft verworven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.