+ Meer informatie

Planten en hun belagers

2 minuten leestijd

Zeer groot is het aantal parasieten die een aanval doen op onze tuin- en Icamerplanten. De planten worden belialve door dierlijke parasieten ook door vele schimmels belaagd. Overal en altijd kan men bladluizen, rupsen, aardvlooien, kevers en slakken aantreffen. In veel gevallen zal men het pas opmerken als de plant min of meer kwijnt of omdat er gaten in het blad komen.

De meest voorkomende parasieten zijn de bladluizen. Deze kunnen zwart, groen, rose of grijs zijn. Allemaal zijn het sapzuigende insekten die meestal te vinden zijn op jonge delen, de knoppen en de loten van de plant. Sommige, onder andere de schildluis en dopluis, zijn aan te treffen op de wortel of andere plantedelen. Deze twee laatste zijn lastig te bestrijden, maar er zijn wel middelen voorin de handel. De bestrijding kan plaatsvinden met milieuvriendelijke middelen. Er zijn echter ook praktische huismiddeltjes voor wie daar geen bezwaar tegen heeft. Wat u ook gebruikt, houdt u aan de voorschriften en spuit altijd met overleg.

Een huismiddel dat goed voldoet is zachte zeep met spiritus. Hiervoor neemt men 20 gram zachte zeep (groene of gele) met 1 liter water, daarbij moet 10 gram zuiver spiritus worden gevoegd. Alles goed doorroeren en hiermee de planten bespuiten. Zorg ervoor dat alle delen goed worden geraakt. Na een week.de behandeling weer herhalen voor het geval er nog luizen zijn overgebleven.

Een tweede middel is ongeveer een kilo brandnetels in een emmer met ongeveer 10 liter water zetten. Dit laat men enige tijd staan tot de brandnetels gaan rotten. Het water afgieten en daarmee de pjanten. bespuiten. Ook bij deze methode is herhalen noodzakelijk.'

Natuurlijke vijanden

Gelukkig zijn er ook beestjes in de tuin die op de luizen loeren. De lieveheersbeestjes, de sluipwespen, de gaasvliegen en niet te vergeten de verschillende insekten-etende vogels. Let maar eens op als er een nest jonge vogels in de buurt is. De oudervogels slepen heel wat insekten naar het nest.

De sluipwespen leggen een microscopisch klein eitje in de luis. De larve komt tot ontwikkeling in de gastheer die evenwel blijft leven totdat de larve gaat verpoppen. Daar de sluipwesp een groot aantal eieren legt, kan een aantal sluipwespen een luizenkolonie behoorlijk uitdunnen. Het nut van deze wespen is dus wel bewezen. Dat is ook het geval met het lieveheersbeestje dat zeer veel luizen aankan. Zo heeft ieder dier ook weer zijn parasiet en verdelger. Florist

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.