+ Meer informatie

De Klerk bereid macht met zwarten te delen

Grondwet mogelijk binnenkort gewijzigd

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG (DPA/AFP) - De Zuidafrikaanse president, Frederik de Klerk, heeft gisteren in Johannesburg meegedeeld bereid te zijn de grondwet op korte termijn te wijzigen teneinde te komen tot deling van de macht in het land met de zwarte meerderheid.

De Klerk verklaarde zich tijdens het "Congres voor een democratisch Zuid-Afrika" (Codesa), waaraan de Zuidafrikaanse regering en rond twintig groeperingen en organisaties deelnemen, tevens bereid zwarten aan een overgangsregering te laten deelnemen en ook zetels in het parlement voor hen te reserveren. „Wij zijn bereid directe onderhandelingen te beginnen over wijziging van de grondwet", zei de Zuidafrikaanse president in een toespraak.

Onder de huidige grondwet zijn er in het Zuidafrikaanse parlement alleen kamers voor de onder de apartheid als blanken, kleurlingen of Indiërs ingedeelde bevolkingsgroepen. Van deze groepen zijn de blanken in de meerderheid.

Referendum

De Klerk onderstreepte dat zijn regering het afwijst de grondwet „eenvoudigweg op te heffen of in te trekken". Daarvoor is volgens hem een referendum onder de bevolking noodzakelijk. ..Wij zijn ervan overtuigd dat het in het grootste belang van Zuid-Afrika en zijn volk is om snel over te gaan tot de vorming (...) van een regering die in brede zin representatief is voor de gehele bevolking", verklaarde president De Klerk.

Hij verklaarde in het kader van de Codesa-besprekingen over een toekomstig democratisch Zuid-Afrika dat zo spoedig mogelijk onderhandelingen moeten plaatsvinden om te komen tot machtsdeling met de niet in het parlement en de regering vertegenwoordigde zwarten. „Wij zijn ervan overtuigd dat de samenstelling van het parlement reeds in deze eerye fase dient te worden gewijzigd teneinde de gehele bevolking op gelijkwaardige wijze te laten deelnemen", aldus de president.

De Klerk verklaarde niet bereid te zijn de grondwet in te trekken voordat Zuidafrikanen van alle rassen zich in een referendum hebben kunnen uitspreken over de toekomst van het land na de apartheid.

Boycot
De Klerk was gisteren de laatste van negentien sprekers die tijdens de historische bijeenkomst in het World Trade Centre bij Johannesburg hun visie gaven op een nieuwe Zuidafrikaanse grondwet.

De besprekingen werden gekenmerkt door een verzoeningsgezinde sfeer en het ANC en de regering toonden zich bereid de kloof tussen hun standpunten te dichten.

De Codesa-besprekingen worden ook geboycot door radicale zwarte groepen als het Pan-Afrikaans Congres (PAC) en de Azaniaanse Volksorganisatie (Azapo), die alleen willen onderhandelen over het overdragen van de macht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.