+ Meer informatie

Negatief over de ouderen spreken is niet Bijbels

Dr. C. Gilhuis voor ouderenbond:

3 minuten leestijd

AMERSFOORT — Over ouder worden en ouder zijn wordt vaak alleen maar negatief gesproken. Dat is niet juist en ook niet Bijbels. Aldus dr. C. Gilhuis uit Oen Haag dinsdagmiddag in Amersfoort. Hier sprak hij over het onderwerp: „Ouder worden: zegen en taak" voor de Protestants-christelijke ouderenbond in Nederland.

Gilhuis zag het als een zegen, dat ouderen hun leeftijd als goedheid van God mogen zien. God had en heeft nog geduld met u als ouderen. Zo noemde hij de oudheid een teken van wijsheid. Oud geworden mensen heten immers wijs geworden mensen. Zo ziet de Bijbel de oude dag, als de dag van de wijsheid.

In de Bijbel wordt er over gesproken, dat de ouderdom de verzadiging van het leven is. Dan draaf je niet zo overal meer achteraan. Het is vandaag ook zo dat men probeert om de mensen met allerlei apparaturen in het leven te houden. De christen geeft zijn leven in Gods hand.

Als een grote zegen voor de ouderdom zag spreker het dat men dan z'n kindskinderen mag zien. Dat is de kroon van de ouderdom. Zo gaan de geslachten voort. Wat kan er vaak niet veel meer tijd zijn om met de kleinkinderen te spreken, dan dat er vroeger tijd was om met de eigen kinderen te spreken.

Dr. Gilhuis zag het eveneens als een zegen van het oud zijn, dat je dan vrij kimt zijn, niet meer geregeerd wordt door de wijzers van het horloge of de agenda. God wil ons niet alleen als werkslaven zien. Het is gelukkig dat er nog een zondag is. Het leven heeft waarlijk nog wel meer te betekenen, dan alleen maar jagen en jagen.

Zo komt er als we oud geworden zijn ook een tijd van bezinning. We hebben dan de tijd om over wat meer zaken na te denken. Aan de andere kant is de ouderdom de tijd van de kwetsbaarheid. Paulus zei hiervan, als ik zwak ben dan ben ik machtig.

De grootste zegen zal eenmaal komen als we heen moeten gaan! Als we Jezus gezocht hebben in ons leven, dan gaan we de glorie tegemoet. Dan valt er een gouden gloed, die van de eeuwigheid, over u heen, aldus spreker. Maar speelt u dan nu toch geen verstopperij. Regel uw zaken, we stellen alles maar uit, maar praat over wat er geregeld dient te worden.

U zegt ik heb geen geld, dus een testament is niet nodig, weet u dat Calvijn een geestelijk testament had, maak dat dan op, aldus Gilhuis.

Leden
De heer H. Zwaag, landelijk voorzitter van deze bond, die per 1 januari 1981 15.628 leden telde, sprak in zijn jaarrede over onderbezetting en overcapaciteit.

Hij schetste dat bepaalde zaken nogal eens moeilijk lopen. Beslist wilde hij niet meezingen in het koor, dat altijd maar kritiek heeft op de overheid. Toch heeft men als men iets gedaan wil krijgen voor de ouderen, met vijf departementen te maken. Het interdepartementaal overleg loopt niet bepaald vlot.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.