+ Meer informatie

Landbouwvoorlichters zijn geen spionnen

2 minuten leestijd

DEN HAAG .Aangezien de medewerkers van de Dienst voor (agrarische) bedrijfsontwikkeling geen instructies hebben om de boer en tuinder uit te horen, is er geen sprake van ,,spioneren".

Dat zegt minister mr. A. van der Stee van Landbouw en visserij in zijn antwoord op vragen van het Tweede-Kamerlid A. J. Voortman (PvdA). Voortman had de bewindsman gevraagd of die zich kon voorstellen dat er groepen boeren en tuinders zijn die het gevoel hebben te woraen bespioneerd door een in 1974 ter gelegenheid van de boerenacties hevig geschrokken minister. Inspiratiebron voor die vraag was de mededeling van de minister, gedaan in een interview met een landbouwblad (,,De Boerderij"), dat hij zich nu maandelijks van de regio laat rapporteren wat in de verschillende agrarische sectoren het stemmingsbeeld is.

Toets

Dat stemmingsbeeld, zegt de minister nu, is vooral een toets of de genomen beleidsmaatregelen ten gunste van de boeren werken. Wanneer het beleid moet worden bijgesteld moet hij als minister de knelpunten weten. De bewindsman kan zich niet voorstellen dat er groepen boeren en tuinders bestaan die bezwaar hebben tegen het bestaan van een kanaal waardoor hij hun wensen voor het beleid, dat ook de regelingen inhoudt, rechtstreeks op zijn bureau krijgt.

De minister zegt geen reden te hebben te veronderstellen, dat de vertrouwensrelatie tussen boeren en tuinders en bedrijfsvoorlichters is geschaad. Als duidelijk bewijs daarvan beschouwt hij, dat de bedrijfsvoorlichters worden overstroomd met vragen naar adviezen gebeuren. Een over het bedrijfsreorganisatie in de werkmethodiek overweegt hij dan ook niet.

Meer systeem

De ,,reorganisaties in werkmethodiek" na de boerenacties van 1974, waar Voortman in zijn vragen over sprak, hield volgens de minister in, dat een reeds lang bestaande taak van de bedrijfsontwikkelingsdienst: zorg voor terugkoppeling van boer en tuinder naar het ministerie, meer systeem kreeg. Voor iedere overheidsinstantie, zo meent de minister, is het nuttig te proberen van de betrokkenen rechtstreeks te vernemen hoe men bepaalde situaties en maatregelen ervaart.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.