+ Meer informatie

Personeel De Dreef eist werkplek terug

Kort geding leden OR tegen werkgever

2 minuten leestijd

ZWOLLE (ANP) - Vijf leden van de ondernemingsraad van het jongerenopvangtehuis De Dreef in Wapenveld eisen dat zij onmiddellijk weer worden toegelaten tot hun werkplek.

In een kort geding dat gisteren diende voor de president van de rechtbank in Zwolle, mr. F. C. Fliek, eisten zij voorts dat hun op-non-actief-stelling wordt ingetrokken tot de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig is ontbonden. Ook willen zij in de gelegenheid worden gesteld hun functie als ondernemingsraadslid op normale wijze uit te oefenen. Het kort geding is aangespannen tegen de Dr. Wouter Lourens Slot Stichting, die De Dreef exploiteert. Op overtreding willen de eisers een dwangsom van 5000 gulden per persoon gesteld zien.

De vijf OR-leden en een personeelslid werden op 23 september op non-actief gesteld toen zij hun werk wilden hervatten. Aan het begin van die maand meldden de zes zich ziek nadat zij in een tv-uitzending van de AVRO gewag hadden gemaakt van ernstige mishandelingen door personeelsleden van (door Justitie geplaatste) jongeren in De Dreef.

De op-non-actief-stelling was onder meer een gevolg van een door het bestuur van De Dreef gehouden enquête onder de overige personeelsleden. Hierin zei ruim 70 procent dat zij een verdere samenwerking met de collega's die aan de tv-uitzending hadden deelgenomen, niet zagen zitten.

Gewetensnood

De advocaat van eisers, mr. R. Amelink, vindt dat zijn cliënten recht hebben op een actief dienstverband, hangende het onderzoek dat de Rijksrecherche in opdracht van het Openbaar Ministerie doet naar de vermeende beweringen. Volgens Amelink wist iedereen (directie en bestuur inbegrepen) dat op De Dreef mishandelingen plaatsvonden. Die mishandelingen zijn dan ook niet door zijn cliënten naar buiten gebracht, zij hebben alleen hun medewerking aan de uitzending gegeven. „Zij zouden in ernstige gewetensnood komen als zij nog langer zouden zwijgen", aldus de raadsman. Advocaat mr. A. H. Canté stelde

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.