+ Meer informatie

Bush en Schröder weer in gesprek

1 minuut leestijd

BERLIJN (DPA) - Bondskanselier Gerhard Schröder heeft gistermiddag voor het eerst sinds zijn herverkiezing contact opgenomen met de Amerikaanse president George W. Bush. Het telefonisch gesprek verliep "constructief en vol vertrouwen", aldus een regeringswoordvoerder in Berlijn.

Over de onderwerpen van het gesprek wilde de zegsman niets zeggen. Wel wilde hij kwijt dat de bondskanselier Bush had gefeliciteerd met zijn overwinning bij de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Vóór de Duitse stembusgang liepen de spanningen tussen Berlijn en Washington over de te voeren politiek ten opzichte van Irak hoog op.

Schröder verklaarde tijdens de campagne tegen een eenzijdig Amerikaans militair ingrijpen in Irak te zijn. Toen een van zijn ministers Bush' politiek ook nog eens vergeleek met die van Hitler, was de relatie helemaal vertroebeld. Ministers van beide landen weigerden elkaar te ontmoeten en Bush liet niets van zich horen toen Schröder werd herkozen.

Volgens zegsman Sean McCormack van het Witte Huis duurde het gesprek tien minuten. Beide politici zouden het erover eens zijn geweest dat hun gezame nlijke strijd tegen het terrorisme moet worden voortgezet.

Over de oorzaak van de verkoeling is niet gesproken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.