+ Meer informatie

Piloot vrijuit na ongeval

1 minuut leestijd

HAARLEM (ANP) - De 54-jarige piloot uit Maarssen die in juni 1989 een vliegtuigongeluk veroorzaakte boven het Haarlem mermeersebos, bij Hoofddorp, is gisteren in hoger beroep ontslagen van alle rechtsvervolging.

Volgens de rechtbank in Haarlem heeft de piloot weliswaar te laag gevlogen, maar staat niet vast dat hij daarbij mensen in gevaar heeft gebracht.

De betrokken piloot, I. K., vloog met een Cessna-sportvliegtuigje over het Haarlemmermeersebos ten tijde van een concours hippique, dat door 15.000 mensen werd bezocht. Door onbekende oorzaak stortte de Cessna neer in een recreatievijver.

Een fotograaf uit Hoofddorp, die vanuit het vliegtuigje foto's maakte, kwam bij het ongeval om het leven. De piloot zelf raakte zwaargewond.

De officier van Justitie verweet K. twee weken geleden dat hij te laag en te langzaam zou hebben gevlogen. Daarmee zou hij de veiligheid van de mensenmenigte in het bos in gevaar hebben gebracht. De officier eiste tegen de piloot een geldboete van 5000 gulden en een voorwaardelijke ontzegging van zijn vliegbrevet.

Hoewel de rechtbank op zich vindt dat K. zich schuldig heeft gemaakt aan te laag vliegen, acht ze hem echter niet strafbaar. Volgens de rechtbank is niet aangetoond dat de piloot daadwerkelijk boven de mensenmenigte heeft gevlogen.

In eerste instantie was K. door de kantonrechter in Hoofddorp veroordeeld tot een geldboete van duizend gulden. Bovendien verbood de Raad voor de Luchtvaart de man gedurende een jaar kleine vliegtuigen te besturen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.