+ Meer informatie

Edward Heath niet in Brits kabinet

Lord Carrington op buitenlandse zaken

3 minuten leestijd

LONDEN — De nieuwe Britse premier, Margaret Thatcher, heeft zaterdag haar nieuwe, uit 22 ministers bestaande kabinet bekendgemaakt. Daarin was niet oud-premier Edward Heath opgenomen, de man die zij vier jaar geleden als leider van de conservatieve Partij onttroonde.

De 53-jarige mevrouw Thatcher, die overtuigend de verkiezingen donderdag won, benoemde lord Carrington als minister dan buitenlandse zaken, William Whitelaw als minister van binnenlandse zaken en sir Geoffrey Howe als minister van financiën.

Andere belangrijke portefeuilles gingen naar Francis Pym, defensie. Sir Keith Joseph, industrie, James Prior, werkgelegenheid en Michael Heseltine, mileubescherming.

Een van de verrassingen was haar keus voor de portefeuille van Humphrey Atkins, een weinig bekende partijfiguur die „chief whip" van de conservatieven was.

Brief

Volgens welingelichte kringen had Margaret Thatcher Edward Heath niet gesproken over een plaats in het kabinet, maar had zij hem in een brief haar standpunt uiteengezet.

Medewerkers van Thatcher zeiden dat zij ervan overtuigd was dat Lord Carrington (59) ,,het geweldig zal doen" als minister van buitenlandse zaken ondanks het feit dat hij in het House of Lords (Hogerhuis) zit.

Een andere ,,kabinet-minister", de aristocraat en journalist sir Ian Gilraour, zal buitenlandse aangelegenheden in het Lagerhuis behandelen.

Er zal geen afzonderlijke minister voor overzeese ontwikkeling zijn. Deze taak zal vallen onder buitenlandse zaken. fensie en vervolgens minister van energie geweest in de regering-Heath die van 1970 tot 1974 aan het bewind was.

Oud-premier Heath heeft energiek campagne gevoerd voor een overwinning van de conservatieven waarbij hij veel mensen trok. Maar nooit uitte hij in het openbaar lof voor de 53-jarige partij leidster. De betrekkingen tussen beiden bleven koel nadat mevrouw Thatcher vier jaar geleden het partijleiderschap had overgenomen.

Medewerkers van Thatcher zeiden dat zij van mening was dat zij Heath een zeer belangrijke portefeuille zou moeten geven of helemaal geen portefeuille. Zij besloot tot het laatste. Wel werd een van de grootste aanhangers van Heath, Peter Walker, in haar ploeg opgenomen. Hij werd benoemd tot minister van landbouw en visserij.

Eén vrouw

Margaret Thatcher heeft geen vrouw in haar ministersploeg opgenomen. Wel heeft zij Sally Oppenheim (48) benoemd tot staatssecretaris voor consumentenzaken Zij is evenals de premier blond, huisvrouw en moeder. De komst te Hets van de 72-jarige nieuwe minister van justitie, Lord Hailsham, leverde een langdurig applaus in Downingstreet 10 op. Onder toejuichingen van een paar honderd nieuwsgierigen die de komst van de nieuwe ministers afwachtten, maakte de lord zijn broekknijpers los alvorens zijn opwachting te maken in de ambtswoning van de premier.

De ministersploeg wordt in algemene trekken wel gekarakteriseerd als een van betrekkelijk gematigd conservatisme ofschoon een een aantal als rechts-georiënteerd bekenstaanden daarvan deel uitmaakt, zols sir Keith Joseph. Deze 61-jarige minister van industrie wordt als ultra-conservatief beschouwd. Hij is de belangrijkste adviseur van mevrouw Thatcher en is bekend om zijn harde uitspraken op monetair gebied. Hij is o.a. voor vermindering van de macht van de overheidshulp aan ondernemingen die niet rendabel zijn en voor verzwakking van de macht van de vakbonden.

De 59-jarige minister van buitenlandse zaken, lord Carrington, verliet een militaire carrière Hij is staatssecretaris van landbouw en van defensie geweest alvorens in 1956 te worden benoemd tot hoge commissaris in Australië. In 1970 werd hij minister van defensie. De laatste maanden van die ambtsperiode kreeg hij de sleutelportefeuille van industrie. Dat was tijdens de mijnwerkersstaking die uiteindelijk leidde tot de verkiezingsnederlaag van de Tories.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.