+ Meer informatie

Kabinet twijfelt over haalbaarheid mestbeleid

>Xandbouwschap onaangenaam verrast"

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft zijn houding ;ten aanzien van het mestbeleid gewijzigd. Daardoor is het niet langer uitgesloten dat Nederlandse boeren op korte ter•nijn worden geconfronteerd met een aanscherping van het mestbeleid.

Dat blijkt uit de boodschap die landbouwminister Bukman gisteren namens het kabinet heeft overgebracht aan het Landbouwschap. Volgens Bukman bestaan er binnen het kabmet twijfels over de haalbaarheid van het huidige beleid. Hoewel de doelstellingen nog steeds worden onderschreven, bestaat er onzekerheid over de vraag of de huidige instrumenten wel voldoende blijken te zijn, aldus een woordvoerder van Bukman.

Extra heffingen

Het kabinet wil begin september pverleggen met het Landbouwschap pver de ontstane situatie. Daarbij zal ivorden gesproken over de eventuele maatregelen die moeten worden genomen, om de doelstellingen van het mestbeleid alsnog te verwezenlijken. Welke maatregelen dat zijn, is niet bekend. Volgens een woordvoerder van Bukman moet daarbij niet onmiddellijk worden gedacht aan rigoreuze maatregelen als inkrimping. Ook de invoering van extra heffingen op de mestproduktie zou mogelijk zijn.

Het Landbouwschap toonde zich gisteren onaangenaam verrast door de mededeling van Bukman. Volgens een woordvoerster zei voorzitter J. MARES •••gemengdegevoelens. Mares de boodschap met gemengde gevoelens te hebben ontvangen. Het huidige mestbeleid heeft de goedkeuring van de Tweede Kamer. Het is niet juist als nota bene het kabinet zelf terugkomt op eerdere besluiten, aldus Mares. Volgens de boerenvoorman is de gewijzigde houding van het kabinet niet bevorderlijk voor de motivatie van de sector. Milieu-investeringen zullen zeker uitblijven, wanneer men aanscherping van de regelgeving verwacht, vreest Mares.

Alternatieven

Op de agenda voor het gesprek tussen Bukman en het Landbouwschap dat gisteren plaatsvond stonden aanvankelijk alleen de hervormingsplannen voor het EG-landbouwbeleid van de Europese Commissie. Het Landbouwschap wil met samen met Bukman alternatieven ontwikkelen voor de voorstellen van de Europese Commissie. Eerste berekeningen van het Landbouwschap wijzen uit dat de Nederlandse agrarische sector zwaar wordt getroffen als de commissievoorstellen worden goedgekeurd door de EG-landbouwministers. Van de 48.000 melkveehouders in ons land, zouden slechts 6.000 gecompenseerd worden voor de quotumkorting en prijsdaling.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.