+ Meer informatie

Nedlloyd gaat jaarlijks half miljard investeren

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — De Nedlloyd Groep gaat de eerste twee tot drie jaar, overwegend uit eigen middelen, ongeveer een half miljard per jaar investeren, voornamelijk in nieuwe schepen. Dit heeft de voorzitter van de raad van bestuur, de heer B. E. Ruys, medegedeeld bij de presentatie van het jaarverslag.

In 1980 investeerde de groep ƒ379 min. Eind 1980 bedroegen de investeringsverplichtingen voor 198182 ƒ490 min. In het eerste kwartaal van dit jaar is dit bedrag verder gestegen tot ƒ750 min. In bestelling zijn thans een schip voor de buikvaart, vier" produktentankers, een containerschip en twee grote zelfheffende booreilanden plus een soortgelijke booreenheid;

Nog dit jaar zijn nieuwe bestellingen te verwachten voor twee chemicaliëntankers van 2800 ton en een aantal containerschepen ter vervanging van conventionele schepen.

UITVAL

De Nedlloyd-topman haalde overigens fel uit naar de vakbonden. „Bij onze laatste bestelling voor booreilanden werd gesuggereerd, dat we de order in Nederland hadden moeten plaatsen. Er zijn echter helemaal geen werven meer die grote schepen of booreenheden kunnen bouwen. Dat is dus flauwekul", aldus de heer Ruys. Bestuurslid J. Groenendijk merkte op, dat Nedlloyd zulke grote bedragen kan investeren mede door de investeringsfaciliteiten van de overheid. Sinds 1976, toen de investeringspremieregeling van kracht werd, heeft de groep voor ƒ 1,4 miljard aan orders geplaatst voor schepen en toebehoren, waarvan voor ƒ700 min in ons land. Eind 1981 loopt de investeringsregeling voor de scheepvaart af. De heer Groenendijk loste als waarschuwingsschot; „Voldoende investeringsfaciliteiten van de overheid zijn onontbeerlijk".

Voor 1981 verwacht Nedlloyd een hogere winst (1980: ƒ 127;1 min). De winstverbetering zal vooral komen uit de booractiviteiten op zee via Neddrill. Deze dochter leed de afgelopen jaren een verlies van enkele tientallen miljoenen per jaar. In 1980 was er al sprake van een verbetering in de marktsituatie, maar dit jaar zal Neddrill behoorlijk aan de winst gaan bijdragen. In 1982 zullen de resultaten na de oplevering van de nieuwe booreilanden verder stijgen.

EXTRAATJE

Als een extraatje voor aandeelhouders betitelde de heer Ruys verder de eigen olie- en gasvoorraden in de Noordzee, die thans ƒ500 min waard zijn (ƒ400 min olie en ƒ 100 min gas) en in 1982 in produktie komen. In 1983 zal hieruit naar verwachting een redelijke bijdrage komen. De velden zullen ca. twaalf jaar in produktie blijven. In 1980 verdubbelde de nettowinst van ƒ64,1 min tot ƒ127,1 min, vooral door de verbeterde lijnvaart. De totale inkomsten stegen van ƒ2556,5 min tot ƒ 3026,3 min. Eerder werd voorgesteld het dividend te verhogen van ƒ8 tot ƒ12 per aandeel van ƒ 50. Eind 1980 had Nedlloyd 15.747 man personeel in dienst tegen 15.623 een jaar eerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.