+ Meer informatie

Een vijver moet min. 80 cm diep zijn

4 minuten leestijd

Januari is niet de meest drukke tijd in de tuin en juist daarom is deze maand zo geschikt voor het maken van plannetjes. Wat dacht u van een vijver? Een paar vragen vooraf: -Waar moet de vijver komen en hoe groot s-Vci' ^oet hij worden? -Wilt u een kant-enklaar gekochte of een zelf gemaakte? -Houd er rekening mee dat "water en kleine kinderen" problemen kan opleveren. Leg de vijver aan op een plek waar u er goed zicht op heeft, met andere woorden: u moet van dichtbij kunnen genieten van alles wat er zich in en om de vijver afspeelt. De vijver moet voor ongeveer de helft (of nog iets meer) in de zon liggen.

Zelf maken

Kant-en-klare vijvers zijn te koop in alle soorten en maten. Daardoor is er meestal wel een bij die past bij uw wensen. Helaas is de prijs voor sommige mensen een bezwaar. In dat geval en wanneer u een vijver met een specifieke vorm wilt, kunt u hem het beste zelf maken. Gebruik daarvoor zogenaamd vijverdoek of -folie, zo mogelijk UV-gestabiliseerd (zodat de folie bestand is tegen ultraviolet licht). Vijverfolie is in verschillende maten te koop. Wanneer u een grote vijver maakt, moet de folie gelast worden. Hoeveel folie heeft u nodig? Op het tekeningefle kunt u zien hoe u moet meten. Neem de maten ruim en nooit krap. Het is natuurlijk handig als u voor u begint te graven, informeert naar maten en afmetingen van folie. Eventueel kunt u de vijvermaten dan nog iets aanpassen.

Diepte
De diepte van kleine, kant-en-klare vijvers is meestal onvoldoende en alleen dat al kan de reden zijn dat u zelf aan de slag gaat. Een flink deel van de vijver moet minimaal 80 cm diep zijn, dieper is nog beter. De kans dat dieren overleven gedurende een flinke winter is in zo' n vijver een stuk groter dan in een ondiep "plasje". Vanuit het diepste punt laat u de wanden schuin of trapsgewijs oplopen. Trapsgewijs heeft het voordeel dat u de "treden" kunt gebruiken om er vijveren moerasplanten op te zetten.

Vijverfolie
Verwijder alle steentjes, wortels e.d. voor u de folie gaat leggen. Daarna brengt u eventueel nog een laagje zand van 5-6 cm aan. Rol de folie voorzichtig uit. Bij een grote vijver lukt dat niet in uw eentje maar heeft u hulp nodig. Wanneer u op de folie lopen moet, doet u dat op uw kousen (er zou maar een uitstekend spijkertje in uw schoen zitten!) Plooien in de folie worden zoveel mogelijk glad gestreken. U kunt de vijver nu vullen. Doe dat eerst voor de helft: de folie krijgt de kans om'' na te zakken'' en zich te plooien naar de grondvormen. Na een dag of drie is de folie "uitgewerkt". Maak nu de vijverrand af. Allerlei materialen zijn geschikt: spoorbiels, turfjes, graszoden, keien, enzovoorts. Op plekken waar u wat folie over heeft, kunt u een stukje moeras maken. U laat de folie gewoon wat verder onder de grond doodopen. Let erop dat de vijverrand overal even hoog is: de laagste plek bepaalt de hoogte van de waterstand!

Planten kiezen
Veel mensen zijn geneigd om in de vijver veel te veel planten te zetten. Op zichzelf zijn die planten natuurlijk best mooi, maarjuist het spiegelende wateroppervlak maakt een vijver zo aantrekkelijk. Begin daarom heel bescheiden bij voorbeeld met een paar dotters (Caltha palustris) aan de oever, een of twee dwergwaterlelies, gele lis (Iris pseudoacorus) in ondiep water, zwanebloem (Butomus umbellatus)e.d. De meeste firma's leveren in mei hun planten af.

Onderhoud
Dood materiaal in de vijver (afgestorven waterplanten, ingewaaid blad e.d.) verteert. Voor die vertering is zuurstof nodig. Als er te veel dood materiaal in de vijver ligt is de kans op zuurstofgebrek groot; slecht voor de (andere) planten en dieren. Het bemesten van de planten in en langs de vijver is niet nodig. U moet voorkomen dat er mest vanuit het gazon de vijver inspoelt. Meststoffen kunnen ervoor zorgen dat de algengroei ontzettend toeneemt. Overigens is die kans groter bij een vijver die volop in de zon ligt dan bij een vijver met wat meer schaduw. Wanneer u de bodem "opbouwt" uit turf en scherp zand (50% V n ieder) is de kans op overmatige algengroei wat minder. Natuurlijk kan op een pagina niet zo erg veel over vijvers verteld worden. In de bibliotheek of boekwinkel kunt u terecht voor'' speciale'' vij verhoeken, vol ideeën en tips.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.