+ Meer informatie

Jeltsin belooft Rusland totale godsdienstvrijheid

Rome wenst beter contact met RO-Kerk

2 minuten leestijd

VATICAANSTAD (ANP) - De Russische president, Boris Jeltsin, heeft paus Johannes Paulus II toegezegd dat in de Russische republiek de godsdienstvrijheid volledig zal worden gerespecteerd. Dit heeft het Vaticaan dezer dagen bekendgemaakt. Jeltsin werd vrijdagavond als een staatshoofd door de paus in audiëntie ontvangen.

De paus had tijdens het 63 minuten durende gesprek zijn bezorgdheid geuit over de huidige spanningen tussen de kerken in de vroegere Sowjet-Unie. Verder had hij de hoop uitgesproken dat er „nauwere en meer broederlijke samenwerking tussen de kerken, vooral met de Russisch-Orthodoxe Kerk" zou ontstaan. De rooms-katholieken in Rusland zullen alles doen, zo zei de paus, om mee te helpen bij het overwinnen van de grote economische en sociale problemen.

Bemiddelaar

Jeltsin had zich als bemiddelaar tussen de RK- en de Russisch-Orthodoxe Kerk aangeboden, zo liet hij na afloop weten. Voor zijn reis naar Rome had hij zich door patriarch Aleksej over de onderlinge betrekkingen tussen beide kerken laten informeren. Hij had de paus op de hoogte gesteld van Aleksejs standpunt over de missie-ijver van de rooms-katholieken in Rusland.

„De eerste ontmoeting met de paus was voor mij een historische gebeurtenis", zo zei Jeltsin. Hij had Gorbatsjovs uitnodiging aan de paus voor een bezoek aan Moskou niet herhaald, want „die is nog steeds van kracht". Van Vaticaanse zijde werd nog meegedeeld dat Jeltsin zijn waardering had uitgesproken voor de rol van Gorbatsjov bij de herstructurering van de Sowjet-Unie. Gorbatsjov is de eerste Sowjetleider na 1917 die zijn ambt eervol kan verlaten en die niet naderhand zijn eer zal verliezen. Volgens Jeltsin zou de paus hier positief op hebben gereageerd.

Contact Vaticaan

Terwijl de paus en Jeltsin zich in de pauselijke bibliotheek onderhielden -bijna even lang als het gesprek tussen de paus en Gorbatsjov in 1990- spraken de Russische minister van buitenlandse zaken, Andrej Kozirev, en kardinaal-staatssecretaris Angelo Sodano over de toekomstige betrekkingen tussen het Vaticaan en de republiek Rusland, zo deelde het Vaticaan mee. Vorig jaar maart hadden het Vaticaan en de nu uiteenvallende Sowjet-Unie diplomatieke contacten opgenomen. Nadien werd aartsbisschop Francesco Colasuonno benoemd tot pauselijk gedelegeerde in Moskou.

Jeltsin kan, van de audiëntie verwachten dat zijn aanzien in de roomskatholieke wereld zal stijgen. Anderzijds hoopt het Vaticaan dat Jeltsin kan bijdragen tot betere betrekkingen met de Russisch-Orthodoxe Kerk, die de laatste tijd tot een dieptepunt zijn gedaald.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.