+ Meer informatie

Winst Shell vorig jaar met 9 procent gedaald

Gunstig vierde kwartaal beperkt terugva

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De winst van de Koninklijke/Shell Groep is vorig jaar met bijna 9 procent gedaald en uitgekomen op —omgerekend tegen de iiuidige wisselkoers— zo'n 11,8 miljard gulden. Oorzaken van de terugval zijn vooral de aanzienlijke verslechtering van het resultaat van de chemiesector, de zwakke dollar en de hoge rente. De directie waagt zich niet aan een voorspelling voor 1991.

Het olieconcern presenteerde gisteren de jaarcijfers. De NederlandsBritse onderneming rapporteert altijd in ponden sterling. Uitgedrukt in die valuta verdiende de multinational 3609 miljoen, tegen 3954 miljoen in 1989. In eerstgenoemd bedrag zijn flinke voorraadwinsten begrepen (595 miljoen). Die ontstonden als gevolg van de stijging van de prijs van ruwe olie die optrad na de inval van Irak in Koeweit. De voorraden in de opslagtanks werden daardoor meer waard. Worden de effecten van de schommelingen van de noteringen op de internationale markten buiten beschouwing gelaten, dan zakte de aldus 'geschoonde' winst van 3577 tot 3014 miljoen pond (-16 procent).

Bevredigend

Hogere olieprijzen zijn gunstig voor de oliemaatschappijen. Dat blijkt uit de gang van zaken in het vierde kwartaal. In'die periode verbeterde de nettowinst van Koninklijke/Shell, in vergelijking met de uitkomst over dezelfde maanden van 1989, met 12 procent tot 1136 miljoen pond. President-directeur L. C. van Wachem noemde op een persconferentie het resultaat over oktober, november en december „goed" en dat over het gehele jaar „al met al toch bevredigend". Hij acht de onzekerheden over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en met betrekking tot de economische groei in de wereld redenen om voorzichtig te zijn met prognoses voor de nabije toekomst.

De winst per aandeel Koninklijke duikelde van 15,98 gulden in 1989 naar 13,98 gulden in 1990. Beleggers kunnen een totaal dividend tegemoetzien van 7,85 gulden. Dat houdt een stijging in van twee dubbeltjes ofwel 2,6 procent ten opzichte van de winstuitkering over 1989. Er is reeds 3,35 gulden uitbetaald in de vorm van interimdividend. Volgens Van Wachem streeft het concern naar ten minste koopkrachthandhaving van het dividend, dus naar telkens een verhoging die de inflatie compenseert.

Op het terrein van olie en gas heeft het concern goed gedraaid. Het resultaat van de sector upstream (opsporing en winning) vermeerderde met 49 procent tot 1823 miljoen pond, dat van de sector downstream (verwerking, zeetransport en verkoop) nam toe met 22 procent tot 1744 miljoen pond. Er was sprake van sterk fluctuerende marges op de diverse produkten, zoals benzine en diesel. Gemiddeld lagen ze iets boven het peil van 1989.

De sector chemie kampte met een forse terugslag. Dit onderdeel van de onderneming verdiende 519 miljoen pond, tegen 971 miljoen in het voorafgaande jaar (-47 procent). De betrokken bedrijfstak is sterk afhankelijk van het niveau van de industriële bedrijvigheid. Die conjuncturele gevoeligheid liet zich duidelijk gelden. Bovendien stegen de grondstofprijzen en die extrakosten konden niet volledig worden doorberekend. Met de voor de groep minder omvangrijke activiteiten op de gebieden van metalen en steenkool ging het ook niet al te best. De resultaten kelderden met respectievelijk 42 en 53 procent tot 97 en 36 miljoen pond.

Investeringen

De concernwinst stond echter vooral onder druk doordat de niet-sectorgebonden posten ongunstiger uitvielen. Er waren in 1990 geen eenmalige baten, de goedkope dollar veroorzaakte valutakoersverliezen, de intrestlasten stegen fors en er werd meer belasting afgedragen. Opgeteld bedroeg het verschil tussen beide jaren wat deze posten aangaat 699 miljoen.

De investeringen van de Koninklijke/Shell Groep omvatten in het voorbije jaar 5,2 miljard pond, omgerekend 17 miljard gulden. De multinational wil de uitgaven in deze sfeer fink opvoeren, tot zo'n 24 miljard gulden in 1995. Daarvan is ongeveer de helft bestemd voor opsporing en winning. De onderneming behoort tot de grootste investeerders van de wereld. In Nederland werd in 1990 bijna 1,3 miljard gulden geïnvesteerd. Het aantal werknemers van Shell in ons land bedraagt ruim 15.600.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.