+ Meer informatie

Kolossaal stadhuis voor Brabantse Oss

Vernielingen uit protest?

2 minuten leestijd

OSS — Het Brabantse Oss heeft een nieuw stadhuis. Een imposant gebouw met een opvallend ruime hal. Er zijn zelfs roltrappen in. De glazen deuren van de hoofdingang gaan automatisch open en dicht zodra men de vloermat betreedt. Aan alles is gedacht. Het gebouw heeft ook een kelder die bescherming biedt tegen'de schadelijke stoffen bij een aanval met atoombommen. Volgens burgemeester L. Jansen moet er voortaan zo'n kelder (met de nodige installaties voor verse lucht en water) bij zijn, anders wordt geen bouwvergunning verleend.

Vrijdag 23 augustus opent de commlsssaris van de Koningin J. D. van der Harten het stadhuis, dat ruim twaalf miljoen gulden heeft gekost. Ir. L. Oskam uit Dordrecht heeft het gebouw — waarvan de benedenverdieping achthoekig is — ontworpen. Van hem zijn ook de gemeentehuizen in Son, Hoogeloon, Kaatsheuvel en Bladel. De achthoekige vorm is ge kozen om te voorkomen dat eendodse ruimte zou ontstaan. Architect Oskam: „Onze stelling was: het gebouw mag niet afstotend zijn. Het publiek moet zonder schroom het gebouw kunnen binnenwandelen".

VERDUBBELD

Oss is met bijna vijfenveertigduizend inwoners de zevende stad van Braant. In vijfentwintig jaar is de bevolking verdubbeld. Een nieuw gemeentehuis was bijzonder hard nodig. De oirca bondek personeelsleden — verspreid over vier gebouwen — moesten zich behelpen. In het nieuwe stadhuis is ruimte voor jaren. Bovendien kan er altijd nog een vleugel worden aangebouwd.

Naar de mening van burgemeester Jansen is bij de bouw van deze „residentie" niet met geld gesmeten. „Alles is zo simpel mogelijk gemaakt. Elke zweem van luxe hebben we vermeden. We zijn niet boven de geraamde koiïten gekomen. En dat is een prestatie".

Het oude raadhuis zal worden gerestaureerd (kosten: circa zeven ton) en ingericht als museum. Verder komen in dit pand voorlopig enkele kantoren (stadsgewest; educatieve dienst voor de scholen).

KLOKKEN
- Het nieuwe kolossale stadhuis is omgeven door een plateau en. vijvers, terwijl het wordt geflankeerd door een carillon met vijfendertig klokken. Dit carillon is geschonken door de farmaceutische industrie ^Organon in Oss.

Mogelijk uit protest tegen dit gemeentehuis zijn reeds vernielingen aangericht. Stenen werden uit het plateau gebroken en in de vijver gesmeten. Ook sneuvelde een aantal lampen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.