+ Meer informatie

Vlaardingen start bouw 500 duurdere woningen

Alleen Socialistiese Partij stemt tegen

3 minuten leestijd

VLAARDINGEN - Aan de Vlaardingse Vaart zal eind volgend jaar een grootschalig woningbouwproject van start gaan. Met de stemmen van de Socialistiese Partij (SP) tegen, sprak de Vlaardingse gemeenteraad zich positief uit over de plannen voor ruim 500 duurdere woningen.

Het plan dat nu ter tafel ligt, voldoet volgens B en W volledig aan de opdracht die was verstrekt aan het stedebouwkundig adviesbureau Kuipe Compagnons, te weten: vormgeving met vernieuwende architectuur, allure en van bijzondere kwaliteit. De prijs van de woningen langs de Vlaardingse Vaart zal variëren van 225.000 gulden tot 500.000 gulden.

Om de burgerij vertrouwd te maken met het grootschalige plan, dat de komende jaren in Holy-Noord zal worden gerealiseerd, is gisteren de verspreiding gestart van de speciale promotiekrant "Vlaardingen vernieuwend verder". In een oplage van 250.000 exemplaren zal de verspreiding in de wijde regio van Vlaardingen plaatsvinden. In de centrale bibliotheek van Vlaardingen zal voorts volgende week dinsdag een tentoonstelling over het desbetreffende woningbouwplan van start gaan.

Met uitzondering van de SP complimenteerden alle fracties de scheidende wethouder van stadsontwikkeling, B. Goudriaan (PvdA), met dit prestigieuze bouwplan van 399 eengezinswoningen en 122 gestapelde woningen. M. W. Lensvelt (SPG/RPF/GPV) benadrukte in de discussie ook het belang van het project voor de oud-Vlaardingers en voor hen die in Vlaardingen werken maar hier door het ontbreken van voldoende huizen niet kunnen wonen.

A-sociaal

De afkeuring voor de planontwikkeling kwam van het SP-raadslid R. Poppe. Hij sprak van een a-sociaal plan omdat het alleen voor de mensen met de betere beurs is. Het plan had volgens hem zeker 50 tot 60 huizen in de sociale-woningbouw moeten bevatten. De discussie met wethouder Goudriaan liep. zo hoog op, dat hij Poppe toebeet dat hij eens wat positiever moest zijn over het nu. verrichte werk. „Jij hebt nog nooit gewerkt. Je weet niet eens wat het is". Hoewel burgemeester A. A. J. M. van Lier bij deze woorden ingreep, voegde de wethouder nog toe: „Je verkoopt alleen maar onrust en weemoed. Verdere bagage heb je niet".

In zijn beantwoording gaf wethouder Goudriaan ook het belang van het bouwplan aan voor de gehele woonruimteverdeling in Vlaardingen. „Het is de ervaring dat bij nieuwbouw 20'n vijf vervolgverhuizingen plaatsvinden van mensen die naar een grotere of betere woning willen. Welnu, als je ervan uitgaat dat zeker de helft van de nieuwe woningen aan de Vlaardingse Vaart aan Vlaardingers zal worden verkocht, betekent dit ruim 1250 verhuizingen", aldus Goudriaan. tergrond daarvan is de stad van vaak vuile en lawaaierige bedrijven te ontlasten en woningbouw op de vrijgekomen plaatsen te realiseren.

De vergadering was bijna niet doorgegaan omdat de nota die aan de discussie ten grondslag lag pas een week uit is en gedegen inspraak op zo korte termijn moeilijk wordt.

In de nota gaan vier van de 33 bladzijden over de ontwikkeling van Heijplaat, de resterende zijn gewijd aan de problemen rond de ontwikkeling van de stad in het algemeen en het beoogde opschuiven van de havenactiviteiten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.