+ Meer informatie

Rust in Oeganda nog steeds ver te zoeken

2 minuten leestijd

JAIROBI — Twee jaar gcleI dansten de Oégandezen in straten van Kampala om de van dictator Idi Amin te vie. Maar die vreugde is al lang ;geëbd en drie presidenten een militaire regering tater is ;anda in de greep van een ids heviger wordende gueicampagne tegen president Iton Obote. De economie ligt ; steeds in puin en de regegaat tot steeds represseiee maatregelen over tegen de lositie.

anslagen, moorden, arrestaties, een liende zwarte markt en gebrek aan ntiële goederen vormen het beeld het dagelijks leven in Oeganda. Gervuur en explosies verstoren de it en de mensen haasten zich in de iduren naar huis. alf april 1979 werd Idi Amin ver'en met hulp van het Tanzaniaanse r. Yusus Luie werd de nieuwe presit. Zijn heerschappij duuide maar ïle maanden en in juni 1979 werd hij >volgd door Binaisa, die nauwelijks jaar later aan de kant werd gezet r een militaire commissie onder lei! van Paul Muwanga. Zowel Luie Binaisa leeft nu in ballingschap in eland. B militaire commissie organiseerde liezingen, die Milton Obote, in 1971 • Amin afgezet, de overwinning :hten. Hoewel- de verkiezingen wergehouden in aanwezigheid van memers van het gemenebest, aceerde de oppositie, die meende dat prake was van fraude, de uitslag x>te had beloofd de rust en de economie van het land te herstellen. En na zijn verkiezing in december 1980 kende Oeganda een korte periode van rust. Maar al na twee maanden gingen illegale bewegingen tot actie over. Zij hebben zich verantwoordelijk gesteld voor een reeks aanslagen, waardoor onder andere de elektriciteitsvoorziening in een groot deel van het land onderbroken werd. Ook het hoofdkantoor van de partij van Obote, het Nationale Volkscongres, moest het ontgelden.

Een reactie op het geweld bleef niet uit. Er volgden arrestaties en kranten van de oppositie werden verboden. Aan het geweld liggen onder meer diepe stammentegensteyingen ten grondslag. De aanhangers van Obote zijn hoofdzakelijk te vinden onder de Langi- en Acholistam uit het noorden. Deze stammen koesteren een diepe wrok tegen de mensen uit het westelijke Nijlgebied, de thuisbasis van Amin. In en rond de hoofdstad Kampala leeft de grote Baganda-stam, die bij de verkiezingen voor het grootste deel tegen Obote heeft gestemd. Deze stam heeft het Obote nooit vergeven dat hij in 1966 hun „Kabaka" (koning). Sir Edward Mutesa aan de kant heeft gezet. Mutesa vluchtte naar Engeland, waar hij in 1969 in armoede overleed.

Van het Oegandese leger, dat in de afgelopen twee jaar is opgebouwd, hoeft weinig verwacht te worden bij het bestrijden van het geweld. Het heeft een reputatie opgebouwd van een ongedisciplineerd, inefficiënte troepenmacht. economie van Oeganda is een chaos, die sinds de val van Amin alleen maar groter is geworden. De uitvoer van koffie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.