+ Meer informatie

Economen Haïti somber gestemd

3 minuten leestijd

Haïtiaanse economen lanceren economische doemscenario's, de banken proberen de onrust te bedaren en de regering spreekt van een "onzichtbaar complot."

Haïti is de ban van het hardnekkige gerucht dat de regering de banktegoeden in dollars wil "nationaliseren" om haar schulden af te betalen. De spaarders namen het zekere voor het onzekere en haalden vorige maand op vijf dagen 25 miljoen dollar van hun rekeningen.

De Haïtiaanse president, Jean-Bertrand Aristide, verzekerde het volk in een toespraak dat de maatregel "nooit zal worden uitgevoerd." In bankierskringen was evenwel te horen dat "hooggeplaatste regeringsambtenaren de dollars op Haïtiaanse rekeningen in beslag willen nemen en de spaarders vergoeden in de nationale munt tegen een koers die slechts de helft van de waarde in dollars vertegenwoordigt." Het geld moet dienen om achterstallige leningen af te betalen, zodat het Internationaal Monetair Fonds met vers geld over de brug komt, verzekerde de anonieme bron.

De achterstallige schuld van Haïti bedroeg in juni 2002 43,9 miljoen dollar, de totale schuld loopt op tot 1,2 miljard dollar. Intussen is de importreserve van het land in een jaar tijd geslonken van 113 miljoen dollar tot 50 miljoen dollar. Voor de regering wordt de verleiding dan ook erg groot de hand te leggen op de 457 miljoen dollar die volgens schattingen van de centrale bank op Haïtiaanse rekeningen staan.

De dreiging is vooral een zorg voor de Haïtiaanse middenklasse. Grote ondernemingen hebben hun geld veilig in het buitenland ondergebracht. De paniek onder de spaarders twee weken geleden veroorzaakte een devaluatie van de lokale munt, de gourde. De koers van de dollar steeg van 28,5 tot 32,75 gourde.

De prijzen van levensmiddelen rijzen intussen de pan uit. Winkeliers hebben het al opgegeven om de prijzen aan te duiden, zo snel zijn ze weer achterhaald.

"De bankpaniek in Haïti is het resultaat van het desastreuze economische beleid in de afgelopen twee jaren", zo meent Kesner Pharel, een prominente Haïtiaanse econoom en onderzoeker aan de Amerikaanse Harvard University. "De overheid is veel geld blijven uitgeven, hoewel de financiële steun uit het buitenland is verminderd. Het begrotingstekort is nog nooit zo groot geweest. In het boekjaar 2001-2002 bedroeg het meer dan 2 miljard gourde, in 2002-2003 zal de grens van 3 miljard worden overschreden."

Ook de nationale bank gaat volgens Pharel niet vrijuit, omdat die de regering geld is blijven voorschieten. "De bank moet een einde maken aan deze aderlating en niet langer onvoorwaardelijk overheidsuitgaven blijven financieren."

De econoom ziet de toekomst somber in. Met een reserve van minder dan 50 miljoen dollar kan de regering zich niet langer verdedigen tegen aanvallen van speculanten. Ook wanneer de Verenigde Staten Irak aanvallen en de olieprijs de hoogte ingaat, is Haïti bijzonder kwetsbaar.

De bankcrisis is verder niet erg bevorderlijk om buitenlandse investeerders aan te trekken, wat de armoede in het armste Amerikaanse land enkel nog kan doen vergroten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.