+ Meer informatie

Werkgelegenheidsproject bloemboflensector succes

Driekwart van deelnemers heeft vaste baan

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Van de ruim vierhonderd langdurig werlilozen die vorig jaar vrijwillig deelnamen aan het bloembollenproject heeft circa driekwart inmiddels een vaste baan of zicht daarop. Dat blijkt na evaluatie van het Amsterdamse werkgelegenheidsproject.

In Amsterdam werden gisteren de resultaten van het project uiteengezet. Doel was langdurig werklozen aan een baan en bloembollentelers aan personeel te helpen. Uit een rapport van het Bureau voor Economische Argumentatie blijkt dat het bloembollenproject succesvol genoeg is gebleken om het in het komende seizoen voort te zetten.

Zowel het Arbeidsbureau, het uitzendbureau Start als het Landbouwschap is tevreden met de behaalde re- x sultaten. Ruim 400 langdurig werklozen werden vorig jaar op vrijwillige basis ingezet in de bloembollensector. De deelnemers werden opgehaald met een bus en afgezet op de werkplek.

Naast hun arbeidsloon ontvingen ze een premie van 700 gulden als ze het werk ten minste twee maanden volhielden. Een zogenoemde veegploeg zorgde ervoor dat de langslapers die de bus misten alsnog werden opgepikt. Deelnemers die hun contract van twee maanden niet uitdienden, kregen een boete van 200 gulden opgelegd.

Vervoer op maat

Met name het „vervoer op maat" heeft een belangrijke rol gespeeld bij het slagen van het project. Hierdoor ontstond persoonlijk contact tussen de begeleider en de werknemers en de werknemers onderling. De sociale controle die hieruit voortvloeide, voorkwam dat al te veel mensen afhaakten. Langslapers en potentiële verzuimers werden gecorrigeerd. Dat gebeurde vooral wanneer het verslapen van een werknemer ertoe leidde dat het koffiedrinken voor het begin van het werk er bij inschoot. Ook de veegploeg is van cruciaal belang gebleken, zo blijkt uit het evaluatierapport. Langslapers of mensen die wilden verzuimen, werden door de veegploeg uit hun bed gelicht en overgehaald om alsnog richting bollenvelden te vertrekken.

Inmiddels hebben 300 van de 415 deelnemers een vaste baan gekregen of zicht daarop dankzij een scholingscursus. Circa 45 van hen zijn in de land- en tuinbouw blijven werken. De rest heeft elders via bemiddeling van het Arbeidsbureau en het uitzendbureau Start een baan gevonden.

Het bloembollenproject heeft in totaal 3,3 miljoen gulden gekost. Daar staat tegenover dat er kan worden bespaard op uitkeringen. Volgens het evaluatierapport slaat daardoor de balans uiteindelijk in positieve zin door. De grootste winst ligt echter bij de deelnemers die na jarenlange werkloosheid een reguliere baan hebben gevonden, aldus het rapport. Het bloembollenproject zal dit jaar worden voortgezet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.