+ Meer informatie

Levensgevaarlijk

4 minuten leestijd

SINT MAARTENSDIJK — Heel Nederland is in de ban van het milieu. Van regeringswege is men bezig om iedereen het belang van een schoon milieu op het hart te drukken. In en rond het bedrijfsverzamelgebouw in Sint Maartensdijk neemt men het echter niet zo nauw. Dagelijks worden daar de milieuwetten overtreden en dit wordt oogluikend toegestaan. Het aantrekken van bedrijven naar het eiland Tholen vindt het gemeentebestuur echter zo belangrijk dat men de milieuproblemen maar op de koop toeneemt. Zo lijkt het tenminste.

Een ronde langs het gebouw doet een milieu-minnend Nederlander al gauw de haren ten berge rijzen. Vaten met chemisch afval worden langs de openbare weg gedumpt. Bakken met afgewerkte olie, terreinen vol met vet, rioolputten die verstopt zijn omdat ze volgespoten zijn met schelpen, auto's die in de buitenlucht worden opgespoten, afvalprodukten van een kunststofverwerkend bedrijf, blikken met verf, en noem maar op. En dat alles wordt door de gemeente Tholen toegelaten. dat de gevestigde ondernemers dit niet lekker zit".

Navraag bij gemeenteambtenaar C. Nuyten levert een heftige reactie op. „Er is daar helemaal geen chemisch afval. Ik snap niet waarom je hierover moet gaan schrijven. Ben je rechercheur of zo? Waarom ga je niet bij General Electric kijken of bij een ander groot bedrijf in Bergen op Zoom? Je komt bij alle bedrijven wel wat tegen. En wat het ondernemingscentrum in Sint Maartensdijk betreft, die zijn allemaal vrijgesteld van een hinderwetplicht.

Het is nu eenmaal niet praktisch om steeds een hinderwetprocedure te starten. En die man van de milieuinspectie moet zich niet zo druk maken. Hij weet nu eenmaal dat er vrijstellingen zijn en daarmee is voor ons de kous af. Voor startende bedrijven mag je nu eenmaal mindere eisen stellen. Starters hebben het toch al moeilijk genoeg. Daarom moet je wat toegeven".

Wethouder ing. J. van der Jagt van milieuzaken denkt er echter anders over. „Het is een zaak die niet goed is. Een ieder moet voldoen aan de eisen. We zitten echter in een situatie dat er een achterstand is in de hinderwetvergunningen. De ontevredenheid bij de gevestigde bedrijven kan ik goed begrijpen. Voor het bedrijfsverzamelgebouw is er een algemene vergunning afgegeven met bepaalde voorwaarden. De toelating van bedrijven in het bedrijfsverzamelgebouw is echter een zaak van de wethouder van economische zaken. De voorwaarden die gesteld worden zijn raam voorwaarden; die gelden niet automatisch voor elk bedrijf. Het is moeilijk om deze voor elk bedrijf te beschrijven. In de toekomst zullen we echter stringenter moeten letten op de toelatingseisen, want zo kan het niet", aldus Van der Jagt. „Als wij een lege spuitbus bij het huisvuil durven doen, raken we onze hinderwetvergunning kwijt". Foto RD

Het bedrijfsverzamelgebouw is in 1985 voor het eerst in gebruik genomen. Het oogmerk van de gemeente Tholen was toen om de werkloosheid op het eiland te bestrijden en het pendelen naar de grote steden met name Rotterdam te beperken. Op zich natuurlijk een goede zaak. Maar van de toen startende bedrijven is er nog maar én bedrijf overgebleven dat er vanaf het begin zit.

Een startend bedrijf tekende een huurcontract voor maximaal vijf jaar. Daarna zouden ze op eigen kracht verder moeten gaan. Blijkt echter dat dat nog niet mogelijk is, dan kunnen ze een verlenging krijgen van nog eens vijf jaar. Dan zijn ze een "doorstarter".

Volgens de langste gebruiker van het bedrijfsverzamelgebouw, A. J. Herwegh, zal hij ook dan niet op eigen kracht verder kunnen. Of hij dan toch nog in het bedrijfsverzamelgebouw mag blijven, zal volgens hem afhangen van de situatie op dat moment. „Als er over tien jaar veel vrij staat, zal de gemeente vragen of we alsjeblieft willen blijven. Staan ze dan echter te dringen, ja dan weet ik het ook niet", aldus Herwegh. ook wel. Vieze spelletjes met faillissementen gebeuren nu eenmaal overal. Maar eerlijk is eerlijk: sinds de oprichting van het bedrijfsverzamelgebouw is de werkgelegenheid toegenomen".

Behalve de milieuproblemen doen zich ook nog andere gevaarlijke situaties voor. Bij het vruchtensappen producerend bedrijf staat een grote gastank opgesteld, open en bloot op een voor een ieder toegankelijk terrein. J. H. Sturris: „Een levensgevaarlijke situatie. Als er een heftruc tegen dat ding op rijdt, is het leed niet te overzien. Dan blijft er van heel het bedrijfsverzamelgebouw < niets over. Alles gaat dan de lucht in. Zo zijn er talloze situaties. Ik heb een hele fotoreportage gemaakt van alles wat er hapert in en rond het bedrijfsverzamelgebouw en deze aan gemeente getoond en doorgesproken, maar deze doet absoluut niets".

Volgens ambtenaar C. Nuyten is dat n'et zo. „Het probleem van die gastank is bij ons bekend. We hebben met het bedrijf contact opgenomen en gezegd dat ze er een lamp boven moesten hangen die in het donker automatisch aangaat. Dat is inmiddels gebeurd. Nu kan iedereen die tank duidelijk zien".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.