+ Meer informatie

Pro-Syrische militie kondigt aftocht aan

Toenemend optimisme over vredesakkoord

2 minuten leestijd

BEIROET/TEL AVIV — Assem Kanso, de leider van de pro-Syrische Libanese Baath-partij, heeft aangekondigd dat hij vandaag 450 leden van zijn militie zal terugtrekken van het front langs de Groene Lijn in het centrum van Beiroet. Leden van de Baath-militie hebben de afgelopen dagen samen met sji'itische, druzische en linkse militieleden slag geleverd met de rechtse christenen en christelijke eenheden van het Libanese leger.

  Volgens Kanso moet de terugtrekking van zijn militie gezien worden, als een teken van goede wil, om de weg vrij te maken voor nationale ontspanning. De christelijke militie van de Libanese Strijdkrachten heeft bekendgemaakt dat 32 van haar leden, die sinds 1976 gevangen zaten in de Syrische hoofdstad Damascus, gisteren zijn vrijgelaten. Vermoedelijk zullen de Syriërs binnenkort nog 80 christenen vrijlaten.
  Deze ontwikkelingen versterken de hoop dat de vredesonderhandelingen die de afgelopen weken in Damascus hebben plaatsgevonden, resultaten zullen afwerpen. Vorige week werd bekend dat de leiders van de christelijke Libanese Strijdkrachten, de sji'itische Amal-militie en de druzische Progressieve Socialistische Partij overeenstemming hadden bereikt over een vredesakkoord, waarbij Syrië toezicht zal houden op de naleving.
  
Volgens goedingelichte bronnen is de overeenstemming over een hervormingsprocedure, waarbij de moslims meer zeggenschap krijgen in de Libanese regering, een belangrijk element van dit akkoord.


Ontvoerde Russen
  De Russische zaakgelastigde in Libanon, Joeri Souslikov, heeft gisteren met Syrische officieren en leiders van moslim-milities gesproken over de kwestie van de drie ontvoerde Russische diplomaten. In de Libanese pers circuleren berichten, dat de Syriërs nu actief met de Libanese politie mee zoeken naar de drie Russen. Souslikov zou gisteren ook een onderhoud hebben gehad met de Libanese minister van justitie, sji'ieten-leider Nabih Berri.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.