+ Meer informatie

Vacatures in bollensector vallen mee

Project voor langdurig werklozen neemt vooroordelen kwekers weg

5 minuten leestijd

HEERHUGOWAARD - Bloembollenkwekers in Noord-Holland denken deze dagen weemoedig terug aan voorgaande jaren. Toen konden ze nog rekenen op de werkkracht van de nijvere Polen. Dit jaar heeft minister De Vries van sociale zaken hier een stokje voor gestoken. Geen werkvergunningen meer voor de Oosteuropeanen. De kwekers moeten maar Nederlandse werklozen in dienst nemen.

De kwekers vrezen echter dat er te weinig werklozen zijn die hen straks in oktober -als het lelieseizoen begint- het werk uit handen zullen nemen. Via de stichting Fleurasyl zonden zij deze week een noodsignaal uit. Of iedere werkloze die zin had om tijdelijk in de bollensector te werken zich alsjeblieft bij het arbeidsbureau wilde melden.

Fleurasyl, die de bollenkwekers juridisch bijstaat en advies geeft, probeerde tevergeefs om tewerkstellingsvergunningen voor Polen voor twintig bedrijven te krijgen. „Op elk verzoek hebben we nul op het rekest gekregen", aldus woordvoerster Paulien Berkhof. Vergunning of niet, in de afgelopen weken, toen onder andere de tulpebollen gepeld moesten worden, hebben volgens haar diverse illegale Polen de kwekers een handje geholpen.

In Noord-Holland boven het Noordzeekanaal -het werkgebied van de stichting— zijn ze tuk op d» Polen. „Al jaren wordt tijdens het lelieseizoen het werk door Polen gedaan. In de zomer zijn er nog scholieren en studenten om de bollen te pellen. Maar in het lelieseizoen, dat vanaf eind september tot december loopt, zitten die op school".

Van de 130 leden van de stichting hebben tot nu toe 55 bedrijven ruim 850 vacatures aangemeld. „Het totale aantal kan nog veel hoger komen en we vrezen dat Bolwerk —een samenwerkingsverband van de arbeidsbureaus in de kop van Noord-Holland— niet voldoende arbeidskrachten kan leveren", zo zegt Paulien Berkhof.

Optimistischer

Op het kantoor van Bolwerk in Schagen is Peter de Lange optimistischer gestemd. Bolwerk is het antwoord van de arbeidsbureaus op het Polenverbod van Sociale Zaken. Om via Bolwerk aan de slag te kunnen moet een werkloze langer dan een jaar zonder werk zijn. Hij krijgt boven het cao-loon een bindingspremie van 350 gulden bruto per maand.

Bolwerk benaderde de kwekers de afgelopen weken met een bemiddelingsovereenkomst. „Zo'n overeenkomst houdt in dat de kweker voor twee maanden werk voor een werkzoekende garandeert en wij ons verplichten een arbeidskracht voor te dragen". Tot nu toe zijn er zo'n 250 tot 300 contracten tussen Bolwerk en de kwekers gesloten. „Voor die vacatures hebben we genoeg mensen. Bovendien zijn we druk doende om ons bestand uit te breiden".

Meevallen

De Lange heeft de indruk dat het aantal vacatures bij een kweker soms nogal meevalt. „Dan, praten ze over twintig mensen die ze nodig hebben. Als je ze vraagt dat hard te maken, blijkt dat het maar gaat om tien tot vijftien mensen voor twee maanden".

De indruk van De Lange is inmiddels de ervaring geworden van projectleider Margriet van de Mosselaer van het Amsterdamse bollenproject. In het kader van dit project -een gezamenlijk initiatief van het arbeidsbureau, het overheidsuitzendbureau Start en het Landbouwschap- werken sinds half juni 285 langdurig werklozen in de bollenstreek rond Lisse en Hillegom.

„De kwekers zeiden dat ze duizend mensen nodig hadden toen ze wisten dat ze geen Polen in dienst mochten nemen. Uiteindelijk bleek het om Aan het werk in de bollen (archieffoto). 285 vacatures te gaan waar men voor twee maan-'den mensen nodig had. Daarnaast hadden de kwekers nog wel wat mensen nodig voor vier tot zes! weken, maar voor dat werk hebben ze scholieren; en studenten gebruikt. Wat natuurlijk ook goed-' koper is". Tevreden

Van de Mosselaer kreeg aanmeldingen genoeg voor haar project. De deelnemers tekenden eencontract voor één jaar. Ook zij krijgen 350 gulden, bruto per maand extra op hun cao-loon. Na maxi-i maal zes maanden werk in de bollen blijft het ar-ibeidsbureau zich inspannen om hen aan een baan, te helpen. „De deelnemers zijn zeer positief ovep de extra begeleiding die ze van ons krijgen. Zé' zijn overtuigd dat ze daardoor straks makkelijk» aan een vaste baan kunnen komen".

Niet alleen de werkzoekenden zijn tevreden over het project, ook de bollenkwekers hebben hun bezwaren tegen Amsterdamse langdurig werklozen laten varen. „In het begin stond men nogal huiverig tegenover het project. Men dacht bij' langdurig werklozen aan drugsverslaafden, criminelen en alcoholisten. Die wilden ze niet als werk- • nemer. Nu zeggen de kwekers dat onze mensenzelfs beter zijn dan de Polen". Uitvallers

Het aantal uitvallers bij het Amsterdamse project noemt Van de Mosselaer met 7 procent zeerj laag. Om dit percentage zo laag te houden zet de projectleiding haar beste beentje voor. De wer-^ kers in de bollen worden van en naar hun werfeo gebracht met een bus waarin ook een begeleidef' meegaat, „'s Morgens zitten we hier om zes uuiC op kantoor. Komt er iemand niet opdagen dan krijgen we een telefoontje en gaan we kijken. Als: blijkt dat hij zich verslapen heeft, brengen mm hem met onze eigen auto naar het werk. Zouden wij dat niet doen, dan moet ik eerlijk zeggen dat 50 procent van de deelnemers uitgevallen zou zijn".

De intensieve begeleiding is volgens Margriet/ van de Mosselaer nodig omdat het gaat om „men-ju sen die soms vijf tot vijftien jaar werkloos zijn ge ™; weest. Die hebben een heel ander ritme. Als je: langer werkloos bent, ga je later opstaan. Nu"" moeten ze om zes uur paraat zijn en tien uur per ! dag werken. Het is niet meer dan logisch om de . mensen over de eerste hobbels heen te helpen". ' Gezien de huidige ervaringen denkt Van de Mosselibr dat het project volgend jaar herhaald zal worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.