+ Meer informatie

Sloop stationsgebouw Echteld lijkt zeker

Huurder ziet restauratie niet zitten

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Een 26jarige taxichauffeur uit Rotterdam is bij het metrostation Rijnhaven in de Maasstad door twee mannen mishandeld. De chauffeur liep verwondingen op aan hoofd en lichaam en moest ter observatie in het ziekenhuis blijven. De Rotterdamse politie arresteerde voor deze mishandeling de 28-jarige L. S. en de 32-jarige W. V. uit de Maasstad. ECHTELD — De sloop van het oude stationsgebouw te Echteld zal zeer waarschijnlijk toch doorgaan. De leden van de commissie openbare werken van de frakties van het CDA, PvdA en SGP hebben b. en w. van Echteld geadviseerd zich niet langer door de kasteelheer van de Wijhenburg te Echteld, de internationaal bekende ikonenkenner Rob Roozemond, op sleeptouw te laten houden.

Enkele jaren geleden besloot de NS het niet meer in gebruik zijnde station te Echteld (langs de Betuwespoorlijn) te slopen, omdat het in een slechte staat verkeerde en deels al dichtgetimmerd was. De gemeenteraad van Echteld ontplooide initiatieven om het beeldbepalende gebouw voor Echteld te bewaren.

Gezien de indeling van het gebouw kon er moeilijk een bestemming aan gegeven worden. De oplossing bracht de kasteelheer van de Wijhenburg, de heer Roozemond. Hij wilde een geste doen tegenover de burgers, omdat zijn ikonencentrum vijf jaar in Echteld gevestigd was.

Restauratie

De gemeente huurde het station toen van de NS en verhuurde het voor een symbolisch bedrag aan de heer Roozemond, met de restrictie dat hij het op korte termijn zou moeten restaureren. De heer Roozemond zei er een restauratie-atelier van ikonen in het station te willen vestigen.

De heer Roozemond heeft de gemeente Echteld sinds 1978 op sleeptouw gehouden en niets aan het gebouw gedaan. Onlangs heeft hij aan de gemeente de sleutel van het gebouw gevraagd, temeer daar de gemeenteraad b. en w. al diverse malen gevraagd had de heer Roozemond aan zijn verplichtingen te houden. Na het bezoek aan het gebouw deelde de heer Roozemond mede geschrokken te zijn van het interieur, waar al veel (o.a. het marmer) uit gesloopt was. Hij zei niet veel meer te zien in de restauratie.

Kasteel

Het stationsgebouw staat in betrekking tot het kasteel De Wijhenburg. Het is ongeveer 100 jaar geleden gebouwd voor de toenmalige bewoners van het kasteel, de dames Van Balveren. Er heeft altijd een laan tussen het kasteel en het stationsgebouw gelegen, waarvan de poort nog bestaat.

De laan is bij het aangrenzende bouwland getrokken. Er was sprake van dat deze laan ook weer in ere hersteld zou worden. Als het aan de gemeenteraad van Echteld ligt, moet ér een punt achter deze geschiedenis gezet vi^orden.

Men ziet de restauratie niet meer als haalbaar en sloop is de enige oplossing. Als de heer Roozemond niet snel met andere inzichten op tafel zal komen, bestaat er een gerede kans dat de raad b. en w. zullen verzoeken het huurcontrakt met zowel de heer Roozemond als de NS op te zeggen. De NS heeft geen andere plannen dan de sloop.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.