+ Meer informatie

SU aan vooravond van voedselramp

Moskovieten al in de rij voor brood

2 minuten leestijd

MOSKOU (AFP/ANP) - De voedselsituatie in de lioofdstad van de Sowjet-Unie is zo liachelijli geworden, dat de Mosliovieten nu ook in de rij moeten staan voor brood. In bepaalde wijken van Moskou is het inmiddels noodzakelijk vroeg in de ochtend brood te kopen om het risico te voorkomen dat de bakkers zijn uitverkocht.

Brood was al het belangrijkste voedingsmiddel van de Moskovieten, sinds andere basisprodukten niet meer in de winkels voorradig zijn. De bakkers zijn niet meer in staat tegemoet te komen aan de grote vraag naar brood van de Moskouse bevolking. Dit verklaarde Michael Kovalenko, directeur van de grootste broodleverancier "Mosjleb" in Moskou, gisteren tegenover het officiële persbureau TASS. Het gevolg hiervan is dat lange rijen voor de bakkerswinkel sinds enkele weken tot het vaste straatbeeld van de hoofdstad behoren.

Vrees

De vrees bestaat dat aan de tekorten niet snel een einde zal komen. Gisteren gepubliceerde cijfers geven aan dat de graanoogst dit jaar met 157 miljoen ton 62 miljoen ton lager uitvalt dan in 1990. Dit meldde TASS. Van circa 45.000 hectare is dit jaar geen oogst gehaald.

De graanoogst in de Sowjet-Unie bedroeg volgens officiële ramingen ruwweg 71 procent van de opbrengst van vorig jaar. De oogst aan groenten beloopt dit jaar 78 procent van die van 1990, aldus TASS.

De bakkerijen, zo weet Kovalenko van de Mosjleb, draaien op volle capaciteit. Dat betekent dat er dagelijks 2500 ton brood wordt geproduceerd. Om de broodproduktie te kunnen verhogen moeten de bakkerijen, volgens de directeur van Mosjleb, een ingrijpende renovatie ondergaan. „Aangezien dit nog wel enkele jaren op zich laat wachten, ziet de nabije toekomst voor wat de broodvoorziening betreft er allerminst rooskleurig uit", aldus Kovalenko.

Andere basisprodukten, zoals suiker, aardappelen en groenten, gaan binnenkort tot een luxe behoren, wanneer het voorstel van de Russische president, Boris Jeltsin, tot het vrijgeven van de prijzen doorgang vindt. Volgens het economische weekblad Commertsant betekent dit dat de prijzen voor suiker, aardappelen en groenten zullen vervijfvoudigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.