+ Meer informatie

Singer en de chassidim

2 minuten leestijd

Op 14 juli 1904 werd Singer in Radzymin (Polen) geboren. Vader Pinchos Mendel was een zeer orthodoxe rabbijn, die het romanschrijven (van zijn zoons) als nutteloos beschouwde: fictie is zonde. Zijn oudere broer Israel Joshua Singer (1893-1944) was al naar de VS geëmigreerd en in 1935 volgde Isaac hem daarheen. Die broer was voor Isaac een leermeester. Van deze minder bekende Israel Singer verscheen ook een boek in het Nederlands: "Van een wereld die voorbij ging": autobiografische verhalen over het joodse leven in Oost-Europa. De meer begaafde Isaac zou zijn schrijfarbeid —eerst in het Hebreeuws, later in het Jiddisch— geheel hieraan wijden. Beroemd werd zijn (met Barbra Streisand verfilmde) korte verhaal "Yentl", over een meisje dat vermomd als jongen de rabbijnse lessen en Thorastudie in de sjoel volgt en dat zo graag wilde meetellen in een religieuze wereld waar de vrouw een lagere rang bekleedde. De doorbraak van Singer in de Amerikaanse wereld kwam pas in 1950 met zijn ontroerende "Simpele Gimpel en andere verhalen". Een stroom romans en verhalen, kindervertellingen en toneelstukken volgde. Diverse zijn ook in het Nederlands vertaald, zoals "De tovemaar van Lublin", "Vijanden, een liefdesroman", "Oude liefde", "De familie Moskat", "Een vriend van Kafka" en "Het landgoed".

De op 87-jarige leeftijd overleden Amerikaanse joodse schrijver van Poolse komaf Isaac Bashevis Singer tekende liefdevol in het Jiddisch de nu verdwenen wereld van het orthodoxe joodse leven in OostEuropa. Dat hij het "geloof der vaderen" zeker niet meer in alle opzichten trouw was, is duidelijk: de soms nogal onverhulde erotiek (die bij hem nooit pornografie werd) en de wijze waarop hij vraagtekens plaatste bij de joodse rituelen en het Oude Testament, maakten dat sommigen hem, en al eerder z'n broer Israel, als verrader van het aloude askenazische jodendom beschouwden. Maar naast Chaim Potok ken ik geen joodse auteur die zo raak en liefdevol zijn milieu van herkomst heeft geschetst als hij, die "De godslasteraar" aanvangt met de rake typering „Gebrek aan geloof kan ook tot krankzinnigheid leiden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.