+ Meer informatie

Zelfs ramp moet partij-eer dienen

1 minuut leestijd

De overstromingen in China hebben de traagheid en corruptie, inherent aan het communistische systeem, op schrijnende wijze aan het licht gebracht. Met de gerezen moeilijkheden zijn ook de problemen duidelijk geworden die het gevolg zijn van de reusachtige Chinese bureaucratie.

Een van de meest in het oog springende aspecten van de ramp is dat China het buitenland -zij het nogal laat- om hulp heeft gevraagd. Het is voor het eerst dat Peking zo openlijk en direct om steun verzoekt.

Gelijktijdig met de verzoeken om hulp is een golf van propaganda losgebarsten. Vooral de binnelandse pers is daarvan het slachtoffer. De Communistische partij heeft een geheime richtlijn uitgegeven waarin de media wordt opgedragen niet te veel aandacht te besteden aan de ramp, maar zich te concentreren op de hulpoperaties. Met als gevolg dat de dagelijkse nieuwsuitzendingen nauwelijks melding maken van slachtoffers maar alleen beelden uitzenden over nationale en lokale leiders die reddingsoperaties leiden en soldaten die tot hun middel in het water staan.

Indirect wordt ook duidelijk dat corruptie en ondoelmatigheid nog lang niet zijn uitgeroeid. De autoriteiten hebben een strenge waarschuwing doen uitgaan naar functionarissen om met hun handen van de noodvoorraden af te blijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.