+ Meer informatie

Klimaat

2 minuten leestijd

Naar aanleiding van het stuk "Broeikaseffect beïnvloedt rijstteelt" in het RD van 2 juli, het volgende. Het is mij al dikwijls opgevallen dat de wetenschap in dit soort gevallen zichzelf lijnrecht tegenspreekt. Nu heb ik van dingen als broeikaseffect enz. geen verstand en moet men wel voorzichtig zijn om alles maar af te wijzen en weg te cijferen.

Ik wil met twee voorbeelden volstaan: twintig jaar geleden moesten al de meidoornhagen gerooid en verbrand worden vanwege het perevuur. Nu zegt men weer dat de meidoorn de oorzaak niet was van het perevuur, maar de fruittelers moeten het . zieke hout er beter uitsnoeien, want • daardoor ontstaat het perevuur. "

Nu schrijft men dat de Haringvlietsluizen open moeten, want de natuurlijke eb en vloed moeten terugkomen in de Biesschbos. Die gaat anders he- f lemaal ten gronde..

Ik voor mij geloof dat de Schepper van hemel en aarde met eb en vloed _ zijn wijze bedoelingen wel heeft. En als we onderstaande mogen geloven, schiet er weinig grond meer over om ' te geloven dat het klimaat aan het veranderen is.

„De kroniekschrijvers verhalen dat de winter van 1288 op 1289 bijzonder zacht was; op Driekoningen-dag, 6 januari, tooiden de meisjes zich met violierbloemen en rozen en het was van den „koudengrond", want de stookkassen tot aankweking van vreemde gewassen zijn eerst in de zestiende eeuw uitgevonden.

In 1420 bloeien de kersenbomen in maart, in 1507 al de vruchtbomen in april, terwijl de wijngaarden reeds grote loten hadden. Van de winters in 1524, 1538 en 1572 vindt men aangetekend dat het vee wegens de koude niet op stal behoefde te worden gehaald en dat men in 1622 naauwelijks behoefde te stoken. In de winters eindelijk van 1607, 1609, 1617 en 1659 vroor het niet, er viel bijna geen sneeuw en het groen der weide verdorde niet. Op zachte winters volgen doorgaans zomers met veel van allerlei ongedierten, zodat zich hierdoor ook bevestigt de algemene opmerking, dat de wijze Schepper alles in de natuur zo heeft ingericht, dat al het schijnbaar onaangename ook zijne niet altijd gewaardeerde nuttigheid heeft, eene opmerking die ons wel wat meer mogt terughouden van klachten over het weder". M. A. Noorloos Hillsestraat 46 4269 VH Babyloniënbroek

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.