+ Meer informatie

Geen negatief beeld

2 minuten leestijd

DR. A.J. VERBRUGH ...„nauwere samenwerking met België"...

Daarom schetst deze belezen en nog altijd zeer actieve man de lezer geen al te negatief beeld van het, in zijn ogen, verenigend Europa. Hij signaleert de gevaren die de christelijke identiteit bedreigen èn hij draagt mogelijkheden aan om de christelijke elementen in de Nederlandse cultuur te bewaren en te exporteren.

Deze levenshouding van dr. Verbrugh staat haaks op de houding van christenen die de integratie van Europa als een oordeel van God ervaren en daaronder zuchten. Waar deze mensen neigen tot een terugtocht uit de wereld, daar neemt de auteur juist een assertieve en strijdlustige houding aan. Tegenover het verinnerlijkte christendom stelt Verbrugh een expansief christendom. These en antithese staan hier tegenover elkaar, zo lijkt het. Maar waar is de bijbelse synthese? Wel in, maar niet van de wereld...

Dr. Verbrugh grijpt terug naar de ruïnes van de christelijke levensstijl in Nederland. Hij ziet in ons land „nog steeds levende constructieve christelijke componenten en elementen, waaronder de christelijke motivering tot burgerlijke cultuurarbeid, die in genabuurde landen niet of minder voorkomen". Ook vindt hij nog „relatief veel uiterlijke Bijbelse vormen, die voor het leven van christenen van waarde zijn". Verbrugh hecht veel waarde aan „de burgerlijke tolerantie", die kenmerkend is voor de Nederlandse levensstijl. Hij ziet daarin „ontplooiingsmogelijkheden voor christelijke minderheden". Al met al wil hij de waardering voor de Nederlandse culturele identiteit bevorderen, omdat hij daarin ruimte ziet om het gereformeerde groepsdenken te conserveren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.