+ Meer informatie

Zeeland start speciale 'staarlijn' naar Rotterdam

2 minuten leestijd

TILBURG (ANP) - Mensen die op de wachtlijst staan voor een staaroperatie in de Oosterscheldeziekenhuizen in Zeeland, kunnen binnenkort op zaterdag terecht in het Oogziekenhuis Rotterdam.

Per bus gaan zij samen naar Rotterdam, waar zij worden geopereerd door hun eigen oogarts. De eerste 'staarlijn' rijdt zaterdag 30 november.

Het is de bedoeling dat in totaal op vijf zaterdagen Zeeuwse staarpatiënten terechtkunnen in het dagbehandelingscentrum in Rotterdam. Zij vertrekken 's morgens en kunnen 's middags met de bus weer naar huis.

In de regio Zeeland bestaat een lange wachtlijst voor staaroperaties. De wachttijd kan oplopen tot maar liefst negen maanden. In de oogkliniek in Rotterdam is er op zaterdagen plaats.

Het Oosterscheldeziekenhuis heeft maar net voldoende operatiekamerpersoneel om de gewone roosters te bezetten, aldus een woordvoerster. Extra mensen voor dit soort ingrepen in het weekeinde zijn er niet.

De ziekenhuizen werken al jaren samen op het terrein van de oogheelkunde. De oogartsen uit Zeeland overleggen regelmatig met hun collega's in Rotterdam. Door de zaterdagse staarlijn kunnen de oogartsen ervaringen en deskundigheid uitwisselen.

Volgend jaar komt er in het Rode Kruisziekenhuis in Zierikzee een oogheelkundig centrum van de Oosterscheldeziekenhuizen.

Zorgverzekeraar CZ heeft meegewerkt aan dit initiatief, dat de wachtlijsten in Zeeland met 15 tot 20 procent kan terugdringen. Het brengt volgens een woordvoerder niet of nauwelijks extra kosten met zich mee. CZ kijkt of ook in andere regio's dergelijke voorzieningen kunnen worden opgezet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.