+ Meer informatie

„PvdA moet heel wat inslikken"

3 minuten leestijd

HILVERSUM — Volgens VNO-voorzitter Van Veen zou Van Agt een „uitstekend" regeringsprogramma kunnen maken voor een kabinet van CDA, VVD en D'66.

In een eerste reactie op de verkiezingsprognoses zei werkgeversleider Van Veen dat het kabinet goede aanzetten heeft gegeven voor het bedrijfsleven en prees hij de „constructieve" opstelling van D'66. Hij verwacht dat het heel moeilijk zal zijn om tot zo'n coalitie te komen. Als de Partij van de Arbeid daar ook bij wil komen, zal deze partij heel wat beloften moeten inslikken, aldus Van Veen.

Van Veen zei later op de avond tegenover het ANP dat de kiezers duidelijk waardering hebben getoond voor het feit dat CDA en WD de kar hebben getrokken en nu duidelijk ja hebben gezegd.

Moeilijke opgave

De voorzitter van het Nederlands christelijk werkgeversverbond. Van Eijkelenburg, constateert aan de hand van de verkiezingsuitslag dat het Nederlandse volk zich heeft gerealiseerd dat het kabinet Van Agt de afgelopen jaren voor een moeilijke opgave heeft gestaan. De werkloosheid is in ernstige matp topc;pnoinpn, maar men heeft ken

VAN VEEN ...waardering... nelijk andere invloeden onderkend en men wil dit niet op rekening van het kabinet schrijven. Daarmee is het regeringsbeleid niet kompleet afgewezen vindt Van Eijkelenburg. een kabinet op zo'n breed mogelijke basis mogelijk te maken. De eerste conclusie uit de uitslag is voor Van der Meulen dat CDA met PvdA moet regeren. „Zodat er een parlementaire basis van zo'n 90 zetels is".

Hergroepering

Nederland heeft nu dringend behoefte aan een kabinet op brede basis van CDA met de grote progressieve partijen. Dit zei FNV-voorzitter Wim Kok in een eerste reactie. „Laten de politici daar snel aan werken en een ontwerpbegroting voor 1982 maken, zodat dat jaar geen verloren jaar zal zijn", aldus Kok. Hij constateerde dat de huidige regering haar meerderheid kwijt is en dat er in de oppositie een „uiterst ingrijpende hergroepering" heeft plaatsgevonden.

Nederlaag

De secretaris-generaal van de NAVO Luns, reageerde tevreden.

„Het is een duidelijke nederlaag voor de socialisten" die modernisering van de kernwapens in Europa door de NAVO stellig hebben afgewezen, aldus Luns tegenover het Franse persbureau ATP. Luns voegde daaraan toe dat de verkiezingen een „groot succes" vormen voor de demissionairaftredende premier Van Agt, als de voorspellingen uitkomen. De grote winst van D'66 noemde Luns „verwacht".

Het dagblad Trouw constateert dat de spectaulatre winst van de PvdA van 1977 ongedaan is gemaakt en dat de partij tot haar normale omvang is teruggekeerd. Het dagblad verbindt daaraan de hoop dat zij „ook een terugkeer betekent naar een wat duidelijker in de Nederlandse politieke cultuur passende stijl".

Volgens de Volkskrant hebben •del! kiezers de marges van de politiek' uiterst smal gemaakt voor de komende vier jaar". Voorlopig is niet meer moge- • lijk dan compromisvorming en zelfs dat '

De Telegraaf schrijft in een verkiezingscommentaar dat het grote stemmenverlies voor de PvdA de conclusie wettigt dat het door deze oppositiepar- ! tij zo sterk gepropageerde „andere re- " geringsbeleid" door de kiezers van de hand is gewezen.

De meest voor de hand liggende constructie is een coalitie van PvdA, CDA en D'66, tweede keus van de verslagen Partij van de Arbeid en niet uitgesloten door het CDA, dat zich goed heeft gehandhaafd en bovendien als grootste ' partij uit de verkiezingsstrijd tevoor- • schijn is gekomen, aldus vanmorgen het ' Algemeen Dagblad,

Een soortgelijk kabinet heeft een breed draagvlalc, maar voordat het eventueel zover is zal nog een flink aantal strijdpimten moeten worden begra

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.