+ Meer informatie

NAVO-kerngroep in Bonn bijeen

De Geus wil snel studieverslag

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De minister van defensie, Pieter de Geus, zal er dinsdag en woensdag in Bonn bij zijn collega's uit NAVO-landen op aandringen, dat de studie over de kerntaken van de geallieerde strijdkrachten nog deze herfst gereed komt.

Deze zogenaamde „shift study", een onderzoek naar de vraag in hoeverre kernwapens kunnen worden vervangen door conventionele, en hoe het accent van kernwapens met korte dracht kan worden verlengd naar wapens met een langere dracht speelt een belangrijke rol in de Nederlandse besluitvorming over het opstellen van cruiseraketten op Nederlands grondgebied.

Minister De Geus woont in de West-duitse hoofdstad de bijeenkomst bij van de zogenaamde ,,nuclear planning group", waarin ministers van defensie van NAVO-landen die deelnemen aan de militaire samenwerking elk halfjaar de ontwikkeling van de nucleaire strijdkrachten van Oost en West bespreken. In de laatste vergaderingen is ook de uitvoering van het besluit van december 1979 aan de orde gekomen, de tactische kernwapens voor middelgrote afstand - in NAVO-jargon Long Range Theatre Nuclear Forces, LRTNF - te moderniseren. Dat zou moeten gebeuren door het opstellen van 108 Pershing 2 (rom) en 464 cruiseraketten. Het besluit van 1979 hield ook in dat de Sovjet-Unie het aanbod kreeg om te gaan onderhandelen over vermindering van dit soort wapens.

Besluit in december
Nederland heeft ingestemd met de modernisering, maar wil eerst in december van dit jaar beslissen over het opstellen van 48 cruiseraketten op zijn grondgebied. Met name de Verenigde Staten en West-Duitsland hebben sterk aangedrongen op instemming met de opstelling.

In de herfst van het vorige jaar hebben de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie in Geneve inleidende besprekingen gevoerd, maar deze zijn met het aantreden van de nieuwe regering-Reagan voor onbepaalde tijd opgeschort.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.