+ Meer informatie

OPEC vindt huidige olieprijzen te laag

Aanbod op markt momenteel erg groot

2 minuten leestijd

WENEN (DPA/KRF) - De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) vindt dat de huidige olieprijs van ongeveer zeventien dollar per vat (van 159 liter) te laag is. Omdat het aanbod op de markt momenteel erg groot is, zit het er echter niet in dat deze prijs op korte termijn kan worden verhoogd.

Dit heeft de voorzitter van de OPEC, de Algerijnse minister van olie Sadek Boussena, gisteren gezegd bij de opening van de halfjaarlijke ministersconferentie van de olie-organisatie in Wenen.

Volgens Boussena, die als voorzitter wordt opgevolgd door de Venezolaanse minister Celestino Armas, ligt de olieprijs op het ogenblik vier dollar onder de richtprijs van 21 dollar per vat waartoe de OPEC-leden vorig jaar juli hebben besloten. Nu elf van de dertien leden vrij makkelijk in staat zijn om de overeengekomen 22,3 miljoen vaten per dag te produceren, zal het niet eenvoudig zijn die richtprijs binnen afzienbare termijn te halen, aldus Boussena. In mei bedroeg de OPEC-produktie 22,2 miljoen vaten per dag, maar voor het derde kwartaal van dit jaar wordt het plafond van 22,3 miljoen vaten zal worden aangehouden.

Na het uitbreken van de Golfoorlog is de produktie van Irak en Koeweit van in totaal 4,5 miljoen vaten per dag weggevallen. De Golfoorlog heeft het oliekartel in totaal zeven miljard dollar gekost. Saoedi-Arabiƫ heeft het leeuwedeel van deze weggevallen produktie opgevangen door zijn produktie eenvoudig op te schroeven. Volgens schattingen produceerde deze grootste olieleverancier in mei 7,6 miljoen vaten per dag tegen 7,4 miljoen vaten in april.

Olieverbruik

Het olieverbruik van de 24 westerse industrielanden die tot de OESO behoren, wordt in het tweede kwartaal dit jaar geschat op 36,5 miljoen vaten per dag tegen 36,8 miljoen een jaar eerder. Het totale wereldverbruik in het tweede kwartaal bedraagt waarschijnlijk 64,1 miljoen vaten per dag tegen 64,5 miljoen een jaar daarvoor.

De oliemarkt in New York reageerde gisteren nauwelijks op het OPEC-nieuws. De notering van de soort West Texas Intermediate voor levering in juli sloot 0,10 dollar lager.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.