+ Meer informatie

Boekennieuws

3 minuten leestijd

Alle genoemde boeken zijn bij de boekhandel te koop of te bestellen, tenzij anders vermeld.

"Waarom krijgen spechten geen hoofdpijn?"; 'Waarom hebben varkens krulstaartjes?"; "Waarom hebben trekvogels geen last van jet lag?", door David Feldman; uitg. BZZTôH, Den Haag; per stuk ca. 128 blz., ƒ 19,50.

Drie boekjes die bij elkaar vele honderden antwoorden (trachten te) geven op de meest uiteenlopende vragen. Soms komen die boven op verjaardagen of andere bijeenkomsten. Meestal zit daar dan het woordje "eigenlijk" in. Zoals: Waarom zitten knopen bij herenkleding eigenlijk anders dan bij dames? Of: Waarom werkt gapen eigenlijk zo aanstekelijk?

Ook wel vragen die spontaan bij je opwellen, of die kinderen aan hun ouders stellen. Zoals: Slapen vissen ook? En zelfs vragen waar je zelf nooit aan gedacht hebt, maar waarvan het antwoord je toch wel interesseert. Zoals: Waarom zit de koudwaterkraan altijd links en de warme rechts? Of: Waarom hebben vliegemeppers gaten?

Vaak zijn het intrigerende vragen, maar lang niet altijd komt er een (sluitend) antwoord op. Nadeel van de overigens leuke, prettig leesbare boekjes: Biologische eigenaardigheden worden vanuit de evolutie verklaard, en in enkele antwoorden zitten de nodige dubbelzinnigheden richting seksualiteit.

P. Boer

                              ------------------------------

"Geborduurd tafellinnen" door Jean Eaton; uitg. M&P Weert; 96 blz., ƒ 27,90.

Ter versiering van zelfgemaakte of gekochte tafelkleden, servetten en placemats: met geborduurde bloemen, kantranden, applicaties, Engels borduurwerk enz. Foto's in kleur, duidelijke werktekeningen.

                              -----------------------------

"Borduren in kruissteek" door Angela Wainwright" uitg. M&P Weert; 96 blz., ƒ27,90.

Patronen voor huwelijks- en geboortemerklappen, kaarten, badkamerspulletjes, schilderijtjes, dienbladkleedjes, boekeleggers enz. Foto's in kleur, patronen in zwart-wit. Kleurnummers van het garen worden voor de merken DMC en Anchor gegeven.

                              ------------------------------

"Het complete schoonmaakboek" door Barty Phillips; uitg. M&P Weert; 154 blz., ƒ 26,90.

Voor vloeren, wanden, ramen, spiegels, stoffering enz. Met vlekken-ABC, hoofdstuk over ongedierte, chemisch reinigen, onderhoud van textielvezels en nog veel meer. Voor veel klusjes wordt een gemakkelijke, een milieuvriendelijke en een uitgebreide manier van reinigen beschreven.

                              ------------------------------

"Te vuur en te zwaard!" - De Vikingen vallen aan... door Ton van Mourik; uitg. Gideon, Hoornaar; 142 blz., ƒ 14,50.

Spannend jeugdboek over een aanval van de Noormannen op Dorestad.

                              ------------------------------

"Rondom de veelkantige berg" door Marrie Altena; uitg. Den Hertog, Houten; 194 blz., ƒ 24,90.

Een verhelderend boek over het gewone leven van Papoea's in de Yamilvallei op Irian Jaya, een van de zendingsgebieden van de Gereformeerde Gemeenten. Legendes, gebruiken, levensomstandigheden en gedachtenwereld worden beschreven. Welke veranderingen vinden er plaats als er zendingswerkers komen?

                              ------------------------------

"Okavango de laatste oase" door Frans Lanting; uitg. M&P, Weert; 168 blz., ƒ 69,00.

Een schitterend fotoboek op groot formaat, maar met slappe kaft, over een bijzonder natuurgebied in Afrika, in het noorden van Botswana. Fotograaf Frans Lanting zwierf een jaar door het gebied en legde het vast in zo'n 150 unieke beelden.

Groot wild, klein wild en vogels in moerassen en woestijnen. De lichtval en de kleur ervan is soms onnatuurlijk mooi. Water is een element dat steeds terugkomt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.