+ Meer informatie

GMD gaat op in bedrijfsvereniging

1 minuut leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De keuringsartsen en arbeidsdeskundigen van de Gemeenschappelijke Medische Dienst (GMD) worden met ingang van I januari ondergebracht bij de bedrijfsverenigingen. Dat heeft de Federatie van Bedrijfsverenigingen (FBV) gisteren bekendgemaakt.

Hiermee wordt bereikt dat zij in een zo vroeg mogelijk stadium worden betrokken bij de bestrijding van het ziekteverzuim en daarmee bij het uiteindelijk voorkómen dat zieken worden afgekeurd en in de wao terechtkomen.

De laatste jaren groeide de kritiek op de uitvoering van de sociale zekerheid, die mensen te gemakkelijk naar een uitkering toesluisde in plaats van te pogen hen aan het werk te houden. Zowel de bedrijfsverenigingen als de GMD worden bestuurd door werkgevers en werknemers, die volgens hun critici beiden belang hebben (hadden) bij het gebruiken van de wao als afvloeiingsregeling.

Het kabinet zal in het voorjaar 1992 met een wetsvoorstel komen dat het samengaan van GMD en bedrijfsverenigingen moet regelen, maar de GMD's en de bedrijfsverenigingen willen de sociaal-medische gevalsbehandeling nu al naar de bedrijfsverenigingen overhevelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.