+ Meer informatie

Parasieten in de planten

3 minuten leestijd

In de zomermaanden kan het aantal parasieten in de planten onrustbarend toenemen. Als we de planten in goede conditie willen houden, ontkomen we er niet aan de boosdoeners te lijf te gaan.

8. Op een keer had Kwakies oom Comelis gekwaakt: lijn jongen, ik heb allang gemerkt dat jij beslist én dom kikkertje bent. Je moet jezelf wat zien te twikkelen. Een beetje ontwikkeling voor een kikker n geen kwaad". „Ontwikkeling, oom? Wat is dat?" had Kwakie gelagd. „Een ontwikkelde kikker", legde oom uit, „is n kikker die het een en ander geleerd heeft. En een dter die veel weet, kan het ver brengen in de wereld. 1 vergeet niet, een beetje kennis maakt een kikker k gelukkiger. Zo'n kikker kan over alles meekwaken. moest maar eens in mijn boeken gaan lezen. En dan oberen er zo veel mogelijk van te onthouden". Kwakie had er niet veel zin in. Wat moest hij nu 3t die dikke, geleerde boeken doen? Eigenlijk alleen 0111 ^ijn oom een plezier te doen, ging hij wat zitten bladeren in een van de boeken. Nu was oom Comelis niet alleen een geleerde, maar ook een wijze kikker. Hij begreep dat zijn neefje een beetje hulp nodig had. Hij zocht een artikeltje op over ooievaars, dat niet zo moeilijk was, maar wél leerzaam, en las Kwakie het volgende voor:

„De ooievaar is altijd een vijand van de kikkers geweest. Het is een kikkerrover. Hij doet zijn maal graag met verse kikkers, dit hij met huid en haar verslindt".

,,Met huid en haar, oom?" vroeg Kwakie verwonderd. „Een kikker heeft toch geen haar?"

„Goed opgemerkt, mijn jongen," kwaakte oom. „Dat „met huid en haar" is zo maar een gezegde. Het betekent dat de ooievaar een kikker helemaal opeet".

Zowel binnenshuis als in de tuin is de opvallendste en meest voorkomende parasiet de luis. Maar naast dat ongedierte is er nog een zeer groot aantal belagers, zowel dierlijke als plantaardige —bij voorbeeld schimmels.

Een virus veroorzaakt een aantasting die niet te genezen is. Er is geen bestrijding mogelijk.

Opruimen is noodzakelijk om aantasting van andere planten te voorkomen. Virussen worden namelijk overgebracht door luizen en andere zuigende insekten.

Wat zien we bij een plant die door virus is aangetast?

In veel gevallen wordt de groei geremd. Er treedt verkleuring van liet blad (mozaïek) en misvorming van de -bladeren op. Soms zijn ook de bloemen misvormd en verkleurd.

Schimmels kunnen veel afbreuk doen aan de groei. Er zijn echter goede en afdoende middelen in de handel.

Vraag er naar bij de erkende bloemisten. Overigens is het wel zo dat een goed groeiende plant minder snel zal worden aangetast.

Anti-luis

Bladluis is wel de meest voorkomende parasiet. Ook deze kan een plant behoorlijk afbreuk doen. Daar komt dan nog bij dat op de kleverige afscheiding van de luizen weer schimmels een voedingsbodem vinden.

De zwarte schimmel die we dan zien, wordt roetdauw genoemd. Het een is dus een gevolg van het ander.

Luizen kan men bestrijden met een eenvoudig huismiddel: In een Hter water mengt men 20 gram zachte zeep (gele zeep) en 10 gram spiritus. Als alles goed is opgelost, is het spuitmiddel gereed. De bespuiting moet steeds worden herhaald, daar luizen een zeer snelle voortplanting hebben.

Al blijft er maar een enkele luis op de plant achter, er zijn er zo weer een legioen. Bovendien zijn er luizen in de lucht. Deze tasten luizenvrije plant opnieuw aan.

Een zuiver biologische middel is "brandnetelgjer".

Laat een kilo brandnetels staan in een emmer water tot de brandnetels verrot zijn. Het aftreksel is te gebruiken als spuitmiddel.

Ook van de vele middelen die in de handel zijn, js er een flink aantal zuiver biologisch.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.