+ Meer informatie

Nederland kan plannen schone auto's doorzetten

Nijpels verheugd over besluit Eurocommissie

2 minuten leestijd

BRUSSEL - De plannen van minister Nijpels om de aanschaf van schone kleine auto's te bevorderen met een belastingpremie, zijn niet in strijd met de EG-regels voor overheidssteun. Nederland hoeft daarom niet langer te wachten met het uitkeren van de premies. Dat heeft de Europese Commissie gisteren besloten.

Nijpels toonde zich gisteravond verheugd over de beslissing van de Europese Commissie om de procedure tegen Nederland in te trekken. Door deze beslissing is het nu mogelijk al volgende week woensdag of donderdag de nieuwe stimuleringsregeling voor schone auto's in te voeren, aldus de minister.
Een woordvoerder in Brussel zei gisteravond wel dat de commissie ervan overtuigd blijft dat de fiscale prikkels in Nederland de handel tussen de lidstaten zullen verstoren. De Nederlandse regering krijgt zes weken de tijd om daar een einde aan temaken.
Minister Nijpels heeft al eerder laten weten dat hij deze opinie van de commissie naast zich zal neerleggen. Verwacht wordt dat de commissie de zaak vervolgens zal voorleggen aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg op basis van artikel 30 van het Europees Verdrag. Dit artikel heeft echter in tegenstelling tot artikel 93 geen opschortende werking. Minister Nijpels ziet deze procedure overigens met vertrouwen tegemoet.

Net zo duur
De nieuwe regeling geeft een premie van 1700 gulden voor auto's die voldoen aan de strenge normen van de Verenigde Staten. Een premie van 850 gulden wordt gegeven voor auto's die voldoen aan de minder strenge Europese normen.
Dat betekent overigens niet, aldus secretaris E. H. Glasius van de vereniging van onder meer de automobielindustrie RAI gisteravond, dat die auto's goedkoper worden. Ze zullen alleen net zo duur zijn als het niet van een katalysator voorziene exemplaar. Ook Glasius was verheugd over de beslissing. ,,De uitspraak is in het belang van het milieu".

De Bondsrepubliek heeft aangekondigd dat ze van fiscale maatregelen ten behoeve van schonere auto's zal afzien totdat de Europese rechter een uitspraak heeft gedaan. Mogelijk is dat eind dit jaar al het geval. Ook Denemarken en Griekenland hebben plannen om zich aan de in hun ogen te slappe Europese normen voor uitlaatgassen te onttrekken.
Frankrijk en Groot-Brittanniƫ hadden er in Brussel op aangedrongen de Nederlandse maatregelen ook in strijd te verklaren met het artikel in het EG-verdrag dat overheidssteun verbiedt. Zij kregen daarbij steun van de Europese auto-industrie.
Het onderzoek van EG-commissaris Leon Brittan heeft echter onvoldoende aanwijzingen voor een dergelijke procedure opgeleverd, aldus de woordvoerder in Brussel. Het langdurige onderzoek van Brittan trok een lelijke streep door de rekening van Nijpels, die de maatregelen al begin februari wilde laten ingaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.