+ Meer informatie

Teleurstelling alom over 'Washington'

Overleg wordt voortgezet in Moskou

2 minuten leestijd

NICOSIA (AFP) - Bij Israëliërs en Arabieren heerst teleurstelling over het verloop van het vredesproces in het Midden-Oosten. De multilaterale vredesbesprekingen over het Midden-Oosten zullen volgens plan worden voortgezet in Moskon op 28 en 29 januari, ondanks de ineenstorting van de Sowjet-Unie. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, gisteren in Brussel gezegd.

De bilaterale gesprekken in Washington eindigden na ruim een week zonder tastbare resultaten. In Syrië werd het overleg als „tijdverspilling" afgedaan.

De pers in Jordanië schoof de verantwoordelijkheid voor het negatieve resultaat op de Amerikanen. De Israëlische pers was eensgezind in haar opvatting dat acht dagen van praten geen vooruitgang had opgeleverd.

De bilaterale gesprekken tussen de joodse staat enerzijds en de Syriërs, Libanezen, Jordaniërs en Palestijnen anderzijds, werden gisteren opgeschort. Van Palestijnse kant schreef de in Oost-Jeruzalem uitgegeven krant Al-Fajr dat de VS iedere dag een stukje van hun standpunten bij het vredesproces opgaven. In plaats van druk op Israël uit te oefenen, gaven de VS dat land een beloning door de resolutie die zionisme gelijkstelde aan racisme door de VN te laten herroepen, aldus de krant, die dicht bij de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) staat.

Een andere krant uit het door Israël geannexeerde Oost-Jeruzalem, Al-Qods, oordeelde dat de weigering van Israël alleen met de Palestijnen te onderhandelen een nieuwe Israëlische poging is het Palestijnse recht op zelfbeschikking te ontkennen.

Alleen Libanon

„64 uur uur overleg hebben tot niets geleid... Wij wisten in het begin al dat die gesprekken slechts een begin waren en dat de weg naar een compromis lang is", aldus de onafhankelijke Israëlische krant Jedioth Ahoronoth.

Alleen de besprekingen tussen Libanon en Israël lijken in een constructieve sfeer te zijn verlopen. „De onderhandelingen waren niet zonder problemen, maar iedere partij kon zijn standpunten uiteenzetten", zo zei de leider van de Libanese onderhandelingsdelegatie in Washington. Libanon eist de terugtrekking van Israël uit de zogenoemde veiligheidszone die de joodse staat in het zuiden van dat land heeft ingesteld.

Maison Visser
Papegaaistraat 9-11 Goes 01100 « 28231

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.