+ Meer informatie

Genieten in het Eifelland

6 minuten leestijd

De Eifel ligt niet zo ver van ons land. Eigenlijk begint de structuur van het landschap al in de omgeving van Vaals. Wij beschouwen in het algemeen echter het verder gelegen gedeelte als de Eifel, dat ter hoogte van Luxemburg ligt en in het oosten begrensd wordt door de Moezel. Een verkenning van een prachtig vakantiegebied.

Onze startplaats is Gerolstein, gelegen in het dal van de rivier de Kyll, in een geologisch belangrijk deel van het Eifelland. De plaats ligt ingesloten tussen de voor dit gebied hoog opgaande rotsen, de Hustley, de Munsterley en de Auberg, allemaal ongeveer 470 meter hoog. Het oudste gebouw van de stad is te vinden in de Sarresdörfer Strasse. Het is gebouwd in de jaren 1543-1545. Nu is het Kreisheimatmuseum erin gevestigd.
De kerk die we zeker een bezoek brengen is de Erlöserkirche. We verwonderen ons erover dat in een streek waar betrekkelijk weinig protestanten wonen zo'n prachtige lutherse kerk staat. De reden is als volgt: In het verleden bestond de Berliner Kirchenbauverein, die meestal de ontbrekende geldmiddelen verschafte voor de bouw van nieuwe kerken. De vrouw van keizer Wilhelm II was in de jaren dat deze kerk werd gebouwd beschermvrouwe van die vereniging. Toen de Gerolsteiners om financiële bijstand vroegen voor een nieuwe kerk, bleek dat hun verzoek de 100e aanvraag was. Dit was de reden om te besluiten dat deze kerk iets bijzonders moest worden. Op 25 mei 1911 werd de eerste steen gelegd. De architect heeft zich laten inspireren door de Byzantijnse stijl. Het interieur heeft dan ook schitterende mozaïeken van o.a. Bonifatius, Luther, Melanchton, Karel de Grote en Wilhelm I. In het dorpje Pelm, wat eigenlijk tegen Gerolstein aanligt, staat de ruïne van het kasteel de Kasselburg. Hier bevindt zich een park met wolven en adelaars. Op bepaalde tijden worden de wolven gevoerd en wordt verteld hoe deze beesten in de vrije natuur leven. Verder kunnen we een demonstratie meemaken van de valkenier, wanneer die de roofvogels lokt met stukken vies en ze prachtig laat aanvliegen door het vlees naar zich toe te halen.

IJspegels
We verlaten Gerolstein richting Prüm (weg 410) en gaan na een paar kilometer linksaf naar Kopp. In deze omgeving werden omstreeks 1900 enorm veel molenstenen uit de bergen gehakt. In sommige van de hierdoor ontstane holen is het zo koud dat er in de zomer nog ijspegels aanwezig zijn. Nu gaan we naar Birresborn, in het prachtige Kylldal. In deze omgeving zijn nog verschillende oude vulkaankraters aanwezig. In Birresborn ligt de bekende Lindenquelle, de leverancier van de flessen mineraalwater onder de naam Phönixprudel. Langs een "landschappelijk mooie route" gaan we verder naar het dorpje Sankt Thomas, een Duits dorpje met een Engelse naam. Hier was vroeger een cisterciënzerklooster gevestigd; nu is het een seminarie.
De naam van het plaatsje is een herinnering aan de Engelse bisschop Thomas Becket (1117-1170). Hij werd in 1154 aartsdiaken van Canterbury, maar liet zich niet als een willoos werktuig gebruiken door koning Hendrik IL Dit had tot gevolg dat hij naar Frankrijk moest vluchten. In die periode stichtte hij een kapel in Sankt Thomas. Onder schijnbaar veilige en gunstige voorwaarden wist Hendrik II hem in 1170 weer naar Engeland te krijgen, maar voor het altaar in de kathedraal van Canterbury werd hij vermoord. Kyllburg ligt eigenlijk op een schiereiland: de rivier de Kyll loopt bijna om de hele stad heen. Op het hoogst gelegen gedeelte van de oude stad staat de Stiftskirche, die gebouwd is in gotische stijl. Elders in Kyllburg staan de Evangelische Kirche en de Mariensaule brengt, een groot Mariabeeld dat 's avonds verlicht is. Deze plaats biedt een mooi panorama over de stad en op Malberg, met een imposant slot en een oud kasteel. Dit complex biedt vakantie-accommodaties (voor info: Verkehrsverein Kyllburg).

Maare
Onze route gaat nu naar Schwarzenborn en via Manderscheid naar Daun. Deze plaats is o.a. bekend door de drie Maare ten zuiden ervan. Een Maar is een groot en vaak diep meer dat vermoedelijk is ontstaan door vulkanische gassen die onder een enorme druk vanuit de aarde een uitweg zochten. In de hierdoor ontstane explosietrechter kwam water te staan en werd een Maar gevormd. Het stadje ligt aan het riviertje de Lieser. Zoals op meer plaatsen in dit gebied is ook hier ijzerhoudend mineraalwater te vinden, waarmee de flessen Dauner Sprudel worden gevuld. Daun bestaat uit Ober-Daun en Unter-Daun. In Ober-Daun liggen nog wat restanten van een 12e-eeuwse burcht die in 1689 werd verwoest. Binnen de oude burchtmuur staat nog het oude Amtshaus uit 1712, nu in gebruik als hotel-restaurant. Vanuit Daun nemen we Bundesstrasse 257 naar Ulmen en daar weg 259 naar Cochem. De markt in het centrum, met zijn fontein, het 18e-eeuwse stadhuis en de mooie vakwerkhuizen, is dan één grote verkoopplaats van souvenirs etc. Het stadsbeeld vanaf de Moezel wordt beheerst door de Reichsburg, die in 1689 door de Fransen werd verwoest. Deze burcht werd in de 19e eeuw weer herbouwd en een Blankenheim bezoek beloont bij de poort. ons met een prachtig uitzicht over de omgeving. Een van de mooiste plaatsjes op onze tocht is het in het diepe Elzdal gelegen Monreal. Het is een stil, dromerig plaatsje met mooie vakwerkhuizen onder het wakend oog van de twee burchtruïnes die hoog boven het dorpje staan. Midden in het plaatsje ligt de brug over het riviertje de Elz, met op de brug o.a. het beeld van de brugheilige Nepomuk. Uit de tijd dat het dorpje een bloeiende lakenindustrie bezat zijn gelukkig nog verschillende mooie vakwerkhuizen te bewonderen. De in de 15e eeuw gebouwde Pfarrkirche is in een laat-gotische stijl gebouwd.

Sfeervol
Een burchtruïne staat ook in Blankenheim, waar de rivier de Ahr ontspringt. Er is nu een jeugdherberg van gemaakt. Er zijn nog twee stadspoorten uit het verleden bewaard, die op een avondwandeling in de regen toch een sfeervol plaatje kunnen geven. De Sankt Maria Himmelfahrtkirche is ook een bezoek waard, uit het oogpunt van de kunstuitingen uit een vaak ver verleden. Vanuit Blankenheim vertrekken we richting Trier. Na zo'n 16 km gaan we bij de wegkruising rechtsaf (weg 421) naar Kronenburg. Het bestaat uit twee gedeelten. Het ene ligt beneden in het dal aan de hoofdweg. Een kleine weg takt hier af naar het hoger gelegen gedeelte, een heel sfeervol hoekje klein dorpje, waar de tijd als het ware heeft stilgestaan. We moeten de auto op de parkeerplaats laten staan want in dit juweeltje komen nogal wat hoogteverschillen voor. (Aanbevolen kaarten zijn de Generalkarte nr. 12 of de Michelin no. 203).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.