+ Meer informatie

Dorpskern Barneveld heeft face-lift nodig

Projectontwikkelaars presenteren plannen

4 minuten leestijd

Barneveld telt momenteel niet mee als winkelcentrum in de regio. Om een aansprekend centrum te krijgen, zijn ingrijpende maatregelen nodig. Uitbreiding van het gemeentehuis, zoals de gemeenteraad voor ogen heeft, past niet in die plannen.

Dat is de mening van Heijmans Projectontwikkeling bv, ING-Vastgoed Ontwikkeling bv en Wilma Vastgoed. Zij presenteerden gisteravond op verzoek van de gemeenteraad hun visies op de dorpskern van de volgende eeuw.

Heijmans kwam met het meest concrete plan: Bouw een nieuw gemeentehuis op het huidige marktterrein tussen de Burgemeester Kuntzelaan en de Kapteijnstraat. In de visie van deze projectontwikkelaar gaat de Markthal tegen de vlakte om plaats te maken voor parkeerruimte. Het winkelgebied moet een rondgaand circuit worden, waarin het gebied waar het huidige gemeentehuis staat een belangrijke plaats gaat innemen.

Naar het oordeel van Heijmans is er ruimte voor winkeluitbreiding van zo'n 3000 vierkante meter. De plaats van het BDU-gebouw is een toplocatie voor winkels en de bibliotheek kan een plaats krijgen aan het Raadhuisplein in combinatie met winkels. Dit plein moet een centrale ontmoetingsplaats worden met publieke voorzieningen, winkels, horeca en woningen voor met name senioren. Door versterking van de woonfunctie blijft het ook 's avonds levendig in het centrum, zo stelt deze projectontwikkelaar. De dure aankoop van het BDU-gebouw door de gemeente trekt een zware wissel op deze plannen, zo erkende Heijmans. Dit gebouw moet in hun visie immers plaats maken voor winkelpanden met appartementen.

Winkelruimte

ING was wat voorzichtiger, maar wees er ook op dat er meer moet gebeuren dan alleen het gebied van het BDU-gebouw en het Concertgebouw aanpakken. Deze projectontwikkelaar wees op de 2000 vierkante meter winkelruimte die op dit moment in Barneveld leeg staat. In hun visie is er pas na het jaar 2000 ruimte voor winkeluitbreiding met maximaal 3000 vierkante meter.

Evenals Heijmans vindt ING het belangrijk dat er een grote winkel als ,,trekker" in het centrum bijkomt. ING stelde voor om de komende jaren een totaalplan op te stellen voor de dorpskern en deze eeuw nog geen ingrijpende maatregelen te nemen. Wat hun visie is op gemeentehuis, BDU-gebouw en Concertgebouw kwam niet goed uit de verf.

Rommelig

Wilma Vastgoed stelde dat het huidige centrum nogal rommelig is en de kwaliteit van veel winkels middelmatig tot alarmerend slecht. Evenals de andere ontwikkelaars pleitte Wilma voor het creëren van een circuit van straten en pleinen. Het gemeentehuis kan aan de achterkant worden uitgebouwd, waarbij de kantoren doorlopen boven de winkels aan het Dijkje.

Een andere visie van Wilma is om een nieuw gemeentehuis te bouwen aan de andere kant van het plein, op de plaats van het huidige postkantoor. Een derde suggestie is om een nieuw gemeentehuis te bouwen aan de andere kant van het plein, op de plaats van het huidige postkantoor. Een vierde suggestie is om een nieuw gemeentehuis te bouwen op de plaats van de Markthal.

Het raadhuisplein krijgt in hun visie ook een belangrijke functie met onder meer winkels en horeca. Volgens Wilma vraagt de consument kwaliteit en comfort. Het Torenplein moet ook een opwaardering krijgen. De projectontwikkelaar besteedde veel aandacht aan parkeervoorzieningen en stelde verdiept parkeren voor met daarboven appartementen op meerdere locaties. Het Torenplein zou dan bijvoorbeeld autovrij kunnen worden.

Keerpunt

Burgemeester A. Hardonk merkte op dat deze plannen een keerpunt in de Barneveldse geschiedenis kunnen betekenen. De gemeente zit te springen om ruimte voor haar ambtenaren. Aanvankelijk dacht de raad aan uitbreiding van het huidige gemeentehuis richting BDU-gebouw en Concertgebouw. Na protesten van met name de winkeliers, die deze 'puist' in het centrum niet zagen zitten, is de gemeente zich nader gaan beraden op het totale dorpshart.

De raadsfracties moeten nog deze maand aangeven of ze vast willen houden aan hun eerdere plannen voor uitbreiding van het gemeentehuis of een totaalvisie op het centrum willen laten uitwerken door een projectontwikkelaar. In dat laatste geval wordt het BDU-gebouw geschikt gemaakt om tijdelijk een aantal ambtenaren onderdak te geven. Wat de financiële consequenties zijn van de visies van de projectontwikkelaars, is op dit moment nog niet uitgewerkt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.