+ Meer informatie

Brezjnjev haalt fel uit naar Amerika

3 minuten leestijd

MOSKOU — De Sovjet-president en partijleider Leonid Brezjnjev is maandagavond heftig uitgevallen tegen de Amerikaanse buitenlandse politiek in het algemeen en het gebied van de Perzische Grolf in het bijzonder.

Tijdens een banket in het Kremlin ter ;re van de Libische president MoeamTiar Gaddafi, die momenteel een be!oek brengt aan de Sovjet-Unie, hield ie Sovjet-leider Washington verantvoordelijk voor de verslechtering van ie internationale situatie.

In zijn tafelrede viel Brezjnjev de imperialisten aan die de rijkdommen en de arbeid van andere volken uitbuiten en minachting hebben voor de wil van deze volken. Zij noemen vrijheidsstrijd terrorisme en zij zijn er allen op uit hun politieke en militaire macht uit te breiden, zo zei de Sovjet-president. Als voorbeeld voor het „Amerikaanse imperialisme" noemden Brezjnjev de aanwezigheid van een Amerikaanse vloot op de Indische oceaan en bij de Perzische Golf. Brezjnjev zei dat als reden hiervoor de gijzelingskwestie in Teheran is gegeven, maar nu deze is opgelost koerst deze vloot nog steeds op de Indische oceaan en bedreigt ze, zo zei Brezjnjev, de landen in de regio.

Lof voor Libië

De Sovjet-Unie is volgens haar president nog steeds bereid deel te nemen aan een internationale conferentie over het Midden-Oosten. Brezjnjev prees de sociale revolutie in Libië en sprak de Libische leider aan met Kameraad Gaddafi. Zowel Gaddafi als Brezjnjev spraken de hoop uit dat er spoedig een einde komt aan het kolonialisme en racisme in Afrika en dat Namibië spoedig onafhankelijk wordt onder een regering van de bevrijdingsbeweging Swapo. De situatie in Tsjaad werd „genormaliseerd" genoemd. Aan de burgeroorlog hier kwam enige maanden geleden voorlopig een einde door tussenkomst van Libische eenheden.

Het officiële bezoek van de Libische leider Moeanunar Gaddafi aan Moskou zien waarnemers als onderdeel van de poging van het Kremlin een actievere rol in de diplomatie van het MiddenOosten te spelen als tegenwicht voor de bezoeken van Westelijke leiders (Haig en Thatcher) aan dat gebied.

Meer bezoeken

Zondag sloot de Koeweitse minister van buitenlandse zaken. Sjeik Saba ElAchmed el-Saba, een bezoek aan Moskou af. Komende maand zal koning Hoessein van Jordanië de Sovjet-Unie bezoeken.

Gaddafi kreeg van het tegen vrede met Israël gerichte „afwijzingsfront" (waarvan, behalve Libië, Algerije, Syrië, Zuid-Jemen en de PLO deel uitmaken) onlangs een mandaat om meer „militaire en politieke steun van Moskou trachten te verkrijgen". Het Kremlin zal zich volgens waarnemers niet laten smeken. Al lange tijd poogt het in dit belangrijke gebied van de wereld waar de V.S. zich beter genesteld hebben, zijn rentree te maken na de smadelijke vernedering van 1974 toen het Egypte van president Awar Sadat met Moskou brak. Sedertdien is het Egyptische staatshoofd door de Sovjet-pers als „verrader" gekwalificeerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.