+ Meer informatie

TER OVERWEGING

2 minuten leestijd

Drs. P. den Ouden, Liefde en trouw bij de Puriteinen. Uitg. Den Hertog Houten 2007, 148 blz., € 17,50.

Binnen de Hersteld Hervormde Kerk wordt hard gewerkt aan het ontwikkelen van een geregeld kerkelijk leven. Daar hoort ook een inhoudelijke verbondenheid bij en in dat kader is men een serie gestart onder de naam: Hersteld Hervormde studies. Het voorliggende boek is het derde deel daarvan (het zou wel mooi geweest zijn wanneer ook de twee voorgaande boeken bij hun naam genoemd waren geweest). Ds. Den Ouden (predikant in Wouterswoude) gaat na hoe het puriteinse gedachtegoed is met betrekking tot het huwelijk. Daar blijken verrassende kanten aan te zitten, zeker wanneer men die gedachten vergelijkt met wat in die tijd algemeen gangbaar is. Meteen al blijkt dat op blz. 60, wanneer over de onderlinge verhoudingen tussen man en vrouw wordt gesteld dat ‘de puriteinse vrouwen niet monddood werden gehouden’. Zij zijn gelijkwaardig(!) aan elkaar: tegenover iedere plicht van een vrouw staat een corresponderende plicht van de man (aldus W. Gouge, blz. 61). Zo vergaand kwam men het bij de reformatoren (zelfs bij Bucer) niet tegen. Verderop (blz. 76) wordt het seksuele aspect van het huwelijk belicht, waarbij het uitdrukkelijk uit de sfeer van het zondige wordt getrokken: ‘it must be cheerfull’. Verder tal van praktische aanwijzingen hoe bijbelse principes kunnen worden doorvertaald in een weerbarstige werkelijkheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.